En de winnaar van The Voice of Holland is....
En de winnaar van The Voice of Holland is.... RTL 4

'Dat ik mijn eigen liedje mocht zingen was fantastisch'

Met verreweg de mooiste stem van allemaal blies de bescheiden Sophia uit Weesp iedereen bij The Voice of Holland van het podium.

WEESP De pas 17-jarige Sophia Kruithof uit Weesp heeft vrijdagavond The Voice of Holland 2020 gewonnen. Ze was zwaar favoriet en heeft dat geheel waargemaakt. Ze heeft een platencontract, 50.000 euro en een auto overgehouden aan het programma. Maar meer nog dan dat wacht haar een prachtige zangcarrière als singer-songwriter.

Sophia werd door in- en outsiders getipt als de gedoodverfde winnaar en daar ging ze geen seconde onder gebukt. Tegen WeespersNieuws Extra zei ze daags voor de finale dat dit haar juist een boost geeft en dat bleek. Sophia zong een duet, solo en tot slot en ook weer als solist het door haarzelf geschreven nummer Alaska. Het was genoeg voor de overwinning op de enige nog overgebleven concurrent Stef. Sophia's coach Anouk was de keus vooral een kwestie van smaak. Of je viel voor de vriendelijke en knappe 26-jarige Stef, de kinderverzorger, die van het podium knalde. Of je ging voor Sophia, die altijd ingetogen en vaak met haar gitaar erbij, met haar gouden stem knalt. De keus van de kijker viel uiteindelijk op de totaal verbijsterde Sophia. En haar coach Anouk was vanzelfsprekend voor de zoveelste keer diep onder de indruk. "Ik heb heel weinig werk aan haar gehad, zo goed is ze", aldus Anouk.
Nu Sophia The Voice of Holland heeft gewonnen, wordt haar leven nooit meer hetzelfde. Terwijl dat de komende drie maanden toch nog wel de bedoeling is, want ze moet nog wel 'even' de havo afronden. Ze staat er gelukkig goed voor. En dan? Of haar kostje dan gekocht is moet blijken en ze zal er heel hard voor moeten werken, maar in elk geval staan alle seinen op groen.
Bovendien is Sophia opgegroeid in een warm, stabiel gezin dat haar ongetwijfeld met de voeten op de grond houdt. Dat gezin bestaat uit haarzelf en haar ouders Marije en Harald, die alle optredens in de zaal hebben gevolgd en die samen met de glorieuze winnares direct na afloop aanschoven bij Jinek. Daar vertelde Sophia dat de finale als een flits voorbij was gegaan en dat ze geen moment het gevoel had de controle te verliezen. Dat ze in de live-finale haar eigen nummer Alaska mocht doen (coach Anouk: "Dat is gewoon een heel goed nummer") was voor de Weespse een hoogtepunt. "Toen dacht ik: dit is echt fantastisch. Dat was echt een doel van me." Voor haar ouders is het ook nog amper te bevatten. En van wie ze het zangtalent en het talent heeft om al die mooie nummers te zingen en te schrijven? Marije noemde dit 'het best bewaarde familiegeheim' en Harald liet weten "Dat was voor ons ook een verrassing".

Clubtour

Het laatste Sophia-nieuws is dat ze komend najaar op tournee gaat voor een clubtour. In oktober staat de Weespse in de Melkweg in Amsterdam, de Oosterpoort in Groningen, Tivoli in Utrecht, de Metropool in Enschede en Doornroosje in Nijmegen. De kaartverkoop is al gestart.

Op WeesperNieuws Extra uitgebreide interviews met Sophia en haar ouders.