De raadscommissie boog zich vorige week over de WOZ-kwestie.
De raadscommissie boog zich vorige week over de WOZ-kwestie.

PvdA, VVD: Hogere
OZB-aanslag voorkomen

WEESP De PvdA en de VVD komen in de raadsvergadering van morgen (5 maart) met het voorstel om de tarieven voor de OZB (onroerend zaakbelasting) te verlagen. Het is een reactie op de stijging van de WOZ-waarde. Die stijging is flink hoger dan ingeschat, wat zonder ingreep leidt tot een lastenstijging voor de inwoners.

De OZB hangt samen met de waarde van de woningen, de WOZ. De WOZ is onlangs hergewaardeerd, maar de gemeenteraad moest al eerder (eind 2019) het OZB-tarief vaststellen. Dat is gebeurd op basis van een inschatting. Er werd uitgegaan van een WOZ-stijging van 10%, destijds een reële inschatting. Maar de woningmarkt blijkt harder te zijn gestegen. De WOZ-waarde over 2018 vloog met gemiddeld 15% omhoog. Voor veel inwoners van Weesp betekent dat een verhoging van de woonlasten, want hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de OZB-aanslag. Tenzij het OZB-tarief naar beneden gaat - en dat is wat de twee oppositiepartijen nu voorstellen. Als gevolg van de hogere WOZ zou de gemeente Weesp komend jaar 120.000 euro meer uit de belastingen kunnen innen dan begroot. Dat geld heeft de gemeente niet nodig, zo redeneren PvdA en VVD, en hoeft dus ook niet geïnd te worden. Met hun voorstel willen ze het OZB-tarief zo verlagen, waarmee de WOZ-waarde wordt gecompenseerd. De gemeente int dan precies het bedrag aan belastingen als begroot. Je hebt dan geen gat in de begroting en geen woonlastenstijging. "We hebben het tarief vastgesteld op een foutief beeld, dat willen ze nu zo veel mogelijk corrigeren", aldus PvdA en VVD.

Vragen over hoogte WOZ

Ongeveer 1500 Weespers hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de waardeontwikkeling van hun woning. Rond de helft van hen kan leven met de uitleg, zo meldde wethouder Léon de Lange vorige week aan de raadscommisie.