Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Onverwacht

Onlangs ontving ik van een bezoekster van mijn huisartsenpraktijk een attentie, vergezeld van een kaart met de tekst: “Zoals verwacht, loopt alles anders”. Wat is het leuk om een vriendelijke kaart te ontvangen. Zeker als deze vergezeld gaat van iets lekkers van de beste banketbakker van Weesp! De tekst op de kaart deed me terugdenken aan de organisatie van de jaarlijkse Koninginnedagen in Weesp. Wij wísten als Oranjecomité dat er elke Koninginnedag iets anders zou gaan, dan we hadden geprogrammeerd. Alleen wisten we nog niet op welk moment en bij welk programmaonderdeel. Dat was altijd de verrassing. Binnen ons bestuur hadden we besloten dat dat gewoon hóórde bij een Weesper Koninginnedag.
Onverwacht was bijvoorbeeld de veel te late komst van fraai uitgedoste muzikanten en danseressen uit Amsterdam Zuid-Oost. Ze kwamen zeker drie kwartier te laat op het Grote Plein. Het avondprogramma van deze Weesper Koninginnedag was eigenlijk al zo goed als afgelopen. Maar niet getreurd. Juist bij de opkomst van deze kleurige danseressen en muzikanten, brak een tropische regenbui los. Wat een verrassing! Je zou verwachten dat het publiek af zou druipen om een droog onderkomen te zoeken. Ook dat was weer onverwacht: het tegendeel gebeurde. Onze buren uit Zuid-Oost werden doorweekt, wat de vormen van de danseressen accentueerde. De trommels van de muzikanten kregen door het natuurgeweld een mysterieuze klank. Zo kwam er een onverwacht fraai en tropisch einde aan deze bijzondere Koninginnedag in Weesp.
Anders gaat het soms ook bij andere avonturen: Een bevalling… Deskundige lezers weten dat zwangere vrouwen soms een bevallingsplan schrijven. Een bevallingsplan beschrijft, wat je als zwangere wel en niet wil, rond je bevalling. Als verloskundig actieve huisarts, ben ik graag op de hoogte van deze wensen van zwangeren. Zoals afgelopen zaterdag 29 februari. Op deze schrikkeldag kwam een fraai Weesper mopje thuis ter wereld. Een belangrijke wens - gebruik van een baarkruk - ging in vervulling. Toch leiden erg precies beschreven bevallingsplannen nogal eens tot teleurstellingen. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Zulke gedetailleerde plannen houden onvoldoende rekening met het onverwachte. Want ook bij bevallen geldt regelmatig: “Zoals verwacht, loopt alles anders”