Ook een low five is voorlopig uit den boze.
Ook een low five is voorlopig uit den boze. Foto: Pixabay

Meesters en juffen stoppen met handjes geven

Een ellebooggroet of een hartelijk hallo kun je krijgen, maar geen hand. De Weesper scholen volgden het advies van premier Rutte meteen op.

WEESP De maandagavond door premier Rutte afgekondigde maatregel om te stoppen met handen schudden, was de volgende ochtend in Weesp meteen merkbaar op de basisscholen. Vrijwel alle schooldirecties kiezen nu voor een andere begroeting.

Sommige kinderen stonden wel even raar te kijken gistermorgen. Een aantal scholen stuurde maandagavond laat nog een bericht naar de ouders, maar in veel gevallen kwamen de leerlingen er pas op school achter op welke manier er voorlopig wordt begroet. De ene school houdt het bij een extra hartelijk uitgesproken 'goedemorgen', de andere school kiest voor de ellebooggroet. In sommige gevallen verschilt het ook per leraar. En het ging ook een paar keer mis. Het is voor zowel de leerkrachten als de kinderen natuurlijk ook nog wel even wennen als je gewend bent om elkaar meerdere keren per dag de hand te schudden.

Verspreiding tegengaan

De maatregel is genomen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Het RIVM benadrukt dat het naleven van algemene hygiënemaatregelen ook onverminderd belangrijk blijft: vaak en goed je handen wassen met water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes na gebruik meteen weggooien.

Regio: 5, Weesp: (nog) 0

Voor zover bekend zijn er in Weesp nog geen besmettingen geconstateerd. Wel schijnen er mensen die in Weesp wonen, werken of leren te zijn getest. De teller in de Gooi en Vechtstreek staat nu op vijf: eerder was al gemeld dat twee mannen uit Naarden, een man uit Blaricum en een man uit Huizen het virus hebben.
Gisteren kwam daar een 32-jarige vrouw uit Bussum bij. Zij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in Noord-Italië. Zij keerde onlangs terug van vakantie en verblijft sindsdien met ziekteverschijnselen thuis. Ze maakt het naar omstandigheden goed. Haar gezinsleden blijven de komende periode ook binnenshuis. Er zijn geen schoolgaande kinderen bij betrokken.
GGD Gooi en Vechtstreek is een contactonderzoek gestart om in kaart te brengen met wie de man uit Huizen tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad. Deze mensen worden door de GGD benaderd. Zij moeten tijdens de incubatietijd van 14 dagen hun gezondheid in de gaten houden. Als zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, worden zij ook gevraagd om binnen te blijven en worden zij eventueel getest op het coronavirus.

Voor zover bekend in Weesp geen besmettingen

Alertheid

De GGD en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen. Mochten er nieuwe gevallen worden gevonden, dan past de GGD hetzelfde protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Deze maatregelen verkleinen de kans dat de ziekte zich kan verspreiden.