De huisarts maakt zich op voor het coronaspreekuur.
De huisarts maakt zich op voor het coronaspreekuur.

Huisartsen en apotheken weren besmette mensen

Verkouden of grieperig? Ga dan vooral niet naar de huisarts of apotheek. Dat klinkt misschien gek, maar beide bieden alternatieven.

WEESP Voor coronapatiënten of iedereen die de symptomen heeft, is er sinds maandag elke dag een speciaal coronaspreekuur in de praktijk van dokter Burggraaff aan de Papelaan. Verder moeten Weespers als het enigszins mogelijk is de wachtkamer van de huisarts vermijden. Eerst bellen is het devies, en als contact echt nodig is dan komt de huisarts langs of krijgt de patiënt een uitnodiging voor het spreekuur.

De huisartsen in Weesp en Muiden hebben zondag telefonisch met elkaar overlegd en gezamenlijk twee cruciale zaken afgesproken. De eerste betreft afspraken rond het reguliere spreekuur. Hierbij geldt als uitgangspunt dat de wachtkamer zo leeg mogelijk moet blijven. Dat betekent dat een dringend appèl wordt gedaan op patiënten. Huisarts Hans Burggraaff: “Het merendeel van de patiënten van een huisarts is op leeftijd en juist deze groep vragen we nu om liever niet naar de huisarts te gaan. Hoe gek het misschien ook klinkt: het is juist nu in het belang van je gezondheid om niet naar de dokter te gaan.” Mankeer je iets waarvan je denkt dat je huisarts er toch echt naar moet kijken, dan wordt op basis van een telefonisch consult vastgesteld of een huisbezoek of een bezoek aan het spreekuur noodzakelijk is.

De tweede afspraak gaat over mensen die besmet zijn met het coronavirus of symptomen hebben. Voor deze mensen is er nu een coronaspreekuur. Dit is vanwege de praktische kant van de zaak ingericht bij dokter Burggraaff. Deze praktijk beschikt namelijk over een tweede ingang en een aparte spreekkamer die gescheiden is van de rest van het gebouw. Het spreekuur wordt bemand door diverse huisartsen uit Weesp. Iedereen die hier gebruik van wil maken, maakt via de eigen huisarts een afspraak. Je kunt dus niet zomaar binnenlopen.

Ook de apotheken hebben maatregelen genomen. Apotheek Ballintijn is open, maar alleen voor spoedeisende recepten. Apotheek Veldsema is gesloten, deze apotheek heeft een bijzondere positie, omdat daar alle medicijnen voor Weesp én Muiden klaargemaakt worden. Eigenaar Katja van Oirschot vraagt cliënten met klem om niet naar de apotheek te komen als zij klachten hebben die op griep lijken, zoals verkoudheid en/of koorts. “Laat alsjeblieft iemand anders die geen klachten heeft naar de apotheek komen.” De apotheken in Weesp en Muiden zullen medicijnen verder zo veel mogelijk thuisbezorgen. Voor herhaalrecepten hoeven mensen niet naar de apotheek te komen. Zij kunnen telefonisch contact opnemen om de bezorging af te stemmen. Een aanvullende oproep, of zeg maar noodkreet, van apotheker Katja van Oirschot: “Stop alsjeblieft met het hamsteren van herhaalrecepten! Maandag hebben we meer dan 600 herhaalrecepten binnengekregen, tegenover 200 normaal. Dat is voor ons niet te verwerken”, zegt Van Oirschot. “Het is ook niet nodig, er zijn op dit moment geen coronagerelateerde tekorten.”