Alleen als de arts het nodig vindt, wordt er nog getest op COVID-19.
Alleen als de arts het nodig vindt, wordt er nog getest op COVID-19.

Niet meer iedereen wordt getest op het coronavirus

WEESP Niet meer iedereen wordt getest op het coronavirus. "Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen."

De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten toch nog getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19, het coronavirus, hebben. De huisarts volgt hierin de richtlijn van het RIVM.

Onder de kwetsbare doelgroep vallen mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Bijvoorbeeld volwassenen met een afwijking en functiestoornissen van de luchtwegen en longen en chronische aandoeningen en dergelijke. Mensen buiten deze doelgroep zullen gewoon moeten thuisblijven en uitzieken. Het RIVM heeft de informatie hierover op de website gezet: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Hier is nog veel meer informatie te vinden over wat je wel en niet kunt doen, bijvoorbeeld of de kinderen buiten kunnen spelen en wanneer je thuis moet blijven.

Het callcenter van de GGD wordt op dit moment heel veel gebeld en verwijst ook naar deze informatie. Wie na het lezen van de informatie toch nog een medische vraag heeft, wordt doorverwezen naar de huisarts.