Afbeelding
Foto: Eigen foto

'Koorts loopt weer op, balen. Ik moet mezelf nu echt even oppakken'

Bastiaan Govers uit Bussum kwam 12 maart ziek terug van een skivakantie en zit nu in quarantaine. Hij houdt een dagboek bij. Een samenvatting van de eerste vier dagen.

Dag 1: 'Mijn vriendin en kinderen hebben me een week moeten missen en dan krijgen ze dit'

Samen met zes vrienden heb ik een wereldvakantie gehad. We zaten in St. Anton in Tirol, dat inmiddels in de media wordt genoemd als een van de grote brandhaarden van het coronavirus. Daar ging het natuurlijk wel over, ook al omdat je in de skiliften en tijdens de après-ski dicht op elkaar zit. Een van mijn vrienden was al ziek, echt ziek. We zouden tot vrijdag (13 maart-red.) blijven, maar gisteren besloten we naar huis te gaan. Het eventuele vooruitzicht dat we twee weken in quarantaine in het hotel zouden zitten, trok ons namelijk totaal niet. Vijf van mijn maten gingen weg met de auto en een van hen en ik gingen terug met de trein.

Heel koud

Tijdens de reis kreeg ik het opeens heel koud, ik kreeg kramp in mijn nek en ik begon ook stevig te hoesten. Ik ben nog ergens anders gaan zitten om mensen niet tot last te zijn, maar dat schoot niet op omdat achter mij ook iemand constant zat te hoesten. Na een reis van in totaal twaalf uur stapte ik rond elf uur gisteravond op station Bussum-Zuid uit. Omdat ik wel nattigheid voelde, heb ik elk fysiek contact gelaten voor wat het is. Balen. Gelukkig sliepen onze kinderen.

Quarantaine

Vanochtend contact opgenomen met de huisarts. Die is vanwege gebrek aan testmogelijkheden niet in staat om mij te testen. Maar omdat ik én hoge koorts heb (39 graden) én inmiddels vijf van ons zevenen ziek zijn en ik erg hoest, heeft ze besloten dit te behandelen als COVID-19. Of behandelen.... Er valt niets aan te behandelen. Ik moet het uitzieken en af en toe een paracetamol nemen. Als de temperatuur oploopt tot boven 40 graden moet ik bellen en dan komt ze langs, is de bedoeling. Ik hoop natuurlijk dat het niet zover komt. Verder moet ik contact met andere mensen mijden. Oftewel: ik zit in quarantaine.
We balen stevig, dat zal helder zijn. Joline en de kinderen hebben me een week moeten missen en dan krijgen ze dit.

Mensen hebben aangeboden om boodschappen op de stoep te zetten

Dag 2: 'Mensen steken ons een hart onder de riem. Dat doet ons goed'

De koorts wisselt tot nu toe, tussen 38 en 39 graden. Er is geen peil op te trekken, maar boven de 40 is alarmerend en dat heb ik gelukkig nog niet gezien. Gisteravond wel 39.5, dat is het hoogste tot nu toe. Wel heb ik meer last van mijn longen. Ik voel wat druk en pijn bij mijn borst. Ik hou wat dat betreft wel nauwlettend de vinger aan de pols, want ik heb een paar keer longontsteking gehad en mijn longen zijn daardoor gevoeliger. Als ik slijm ga ophoesten of kortademig word, zal ik dat zo snel mogelijk laten controleren.

De tuin in

Verder heb ik veel geslapen. Ik slaap helemaal alleen in de slaapkamer van mijn dochter, die we tijdelijk een soort van hebben verbouwd.
De kinderen mogen ook geen contact hebben met andere mensen, maar mogen wel de tuin in. Het was heel apart dat ik van achter het raam stond te kijken hoe ze de tuin aan het schoffelen waren. Zij mogen twee weken niet naar school en krijgen maandag huiswerk zodat ze in elk geval onderwijs kunnen volgen.

Veel mensen hebben bezorgd gereageerd. Ik zit in appgroepen van de klassen van Vino en Sammie en een aantal van de ouders maakt zich zorgen. Dat snap ik heel goed, maar ik kan het helaas niet veranderen. Ook kreeg ik een reactie van de schoolleiding. De inhoud blijft tussen ons, maar ik wil wel graag laten weten dat het me spijt dat bepaalde mensen dit eerder via de media weten dan dat ik ze persoonlijk op de hoogte heb gebracht. Ik heb me dat niet gerealiseerd. Nogmaals sorry daarvoor.

Niet zeker

Verder kreeg ik van een vriend wiens vrouw huisarts is het verwijt dat alle tekenen erop wijzen dat het Covid-19 kan zijn, maar dat dit niet bewezen is. Het is heel aannemelijk, maar er worden geen testen uitgevoerd en 100 procent zeker is het dus niet.

Dag 3: 'Sammie noemt mij Papa Corona'

Hoelang de ziekte bij mij nog gaat duren is niet te zeggen, maar in elk geval voel ik me vandaag een stuk beter dan de eerste twee dagen. Ik heb zowat de hele dag geslapen en echt bizar veel gezweet; de pijn in mijn longen is veel minder dan gisteren en de koorts is gedaald naar 37,5 graden. Dat zijn allemaal goede signalen.

Ik heb de hele dag door appcontact met de zes vrienden met wie ik op vakantie was; de mannen die het eerst ziek waren, herstellen nu ook weer. Aan de andere kant is er nu ook één ziek geworden die dat nog niet was en gisteren was er nog één heel ziek, maar ook die is vandaag aan de beterende hand.

En ik zit in een appgroep met collega's uit de reiswereld en het is echt ongelooflijk hoe zij zich inzetten voor al die Nederlanders die nog in het buitenland zijn. Zij werken 24/7 om al die mensen te helpen en geloof me: dat is een helse operatie. Het is mooi om te zien dat zij niet op de klok kijken, maar het is tegelijkertijd niet leuk dat ik daar geen onderdeel van kan zijn.

Scholen

Zojuist is bekend geworden dat ook de scholen dichtgaan tot en met 6 april. Gelukkig kunnen veel lessen worden gegeven via e-learning, dat scheelt. En mijn vriendin vindt het erg leuk om de kinderen ook dingen te leren buiten de lessen om. De bomen staan weer in bloei en dan legt ze alles uit over sapstromen, knoppen enzovoort. Heel leuk om te zien. Zij gaat de komende tijd ook thuiswerken. En we krijgen eten via familie, vrienden en buren. Mijn vader heeft vandaag een heel lekkere kippensoep gemaakt en die heeft hij aan de deur gehangen, zo gaat dat dan. Het is lastig, hinderlijk en allemaal helemaal niet leuk, maar het is tot nu toe wel goed te organiseren.

Goed mee om

Vino en Sammie gaan er tot nu toe goed mee om. Sammie noemt mij 'Papa Corona' en houdt me half met een knipoog en half begrijpend op een afstand, maar ze weet niet goed wat er gebeurt. Vino is drie jaar ouder en heeft op school les gehad over bacteriën en virussen, dus krijgt meer mee. Ik ben wel heel benieuwd hoe het morgen, als de scholen zijn gesloten, gaat lopen. Hoe dan ook, alles bij elkaar blijft het bizar dat een virus dat drie maanden in China op een lokaal marktje opdook nu de hele wereld in rep en roer brengt.


Dag 4: 'Ik moet mezelf nu echt even oppakken'

Gisteren ging het de goede kant op met mijn gezondheid, maar vandaag is het heel wisselend en gaat het op en af. Ik heb nu 38.1 en eigenlijk loopt het weer licht op. Dat is een tegenvaller. Gelukkig heb ik niet veel last van mijn longen, maar eerlijk gezegd begin ik me best zorgen te maken. Normaal gesproken is het namelijk zo dat als de koorts zakt, zoals na de eerste twee dagen het geval was, je dan herstelt, maar nu zit ik er anders in. Blijkbaar zit het dieper in mijn lichaam dan ik dacht. Of hoopte. Zonet heb ik weer een paar uur geslapen en daar knap je trouwens ook niet van op. Ik moet mezelf nu echt even oppakken.

Binnen onze vriendenkring zie je hetzelfde beeld, het gaat op en af, maar over het algemeen gaat het met de zieken de goede kant op. Heel apart is trouwens dat er twee niet ziek zijn geworden en dat zijn uitgerekend de twee die het minst hadden geslapen en het meest hebben gedronken. Ha, je zou bijna denken dat alcohol het virus onschadelijk maakt (grapje!).

Eerste dag buiten school

Sammie en Vino hebben inmiddels hun eerste dag buiten school achter de rug en dat is best spannend. Voor hun en voor ons. Het gaat af en toe goed, maar ze zitten wel dicht op elkaar en ze zitten elkaar ook zomaar in de haren. Ik ben echt benieuwd hoe dat de komende weken gaat lopen. Gelukkig hebben we een hoekhuis met een ruime tuin zodat ze naar buiten kunnen. En ik heb beloofd dat, als ik hersteld ben, we samen een boomhut gaan bouwen. Lekker timmeren en zagen, daar kijk ik erg naar uit

Online-leertool

Van school hebben ze een online-leertool gekregen en ze werken met een tablet. Of althans, Vino heeft die gekregen. Sammie heeft ook zoiets, maar dat is niet een tool, geloof ik. Maar ik weet het fijne er nog niet van, daar ga ik vanavond naar kijken. In elk geval kunnen ze aan de slag. Verder is er weinig nieuws.

Tot morgen...

Lees onze dagelijkse update op WeesperNieuws.nl

Afbeelding