Weesper (horeca)ondernemers gaan koken voor de medewerkers in de zorg.
Weesper (horeca)ondernemers gaan koken voor de medewerkers in de zorg.

De eerste honderd stamppotten gaan vrijdag de deur uit

Om de medewerkers in de zorg te ontlasten, duiken Weesper ondernemers samen de keuken in. Aanstaande vrijdag moeten er minstens honderd porties verse stamppot klaar zijn.

WEESP De coronacrisis legt een enorme druk op de zorgmedewerkers die het virus moeten bestrijden. Dag en nacht in touw, hoge werkdruk, amper de tijd om op adem te komen. En kun je eindelijk weg om even bij te tanken, dan mag je hopen dat de hamsteraars nog een pak rijst voor je hebben achtergelaten in de supermarkt. Om vervolgens afgepeigerd de keuken in te duiken.

Wat kunnen we voor deze helden doen?, vroeg een aantal Weesper (horeca)ondernemers zich af. Het antwoord: koken! Zodat ze als ze eindelijk thuis zijn ook echt even kunnen ontspannen. "Fijn om voor deze mensen iets te kunnen betekenen", licht Merel Diekstra toe. Samen met echtgenoot Sidney Diekstra runt zij La Base Pizza en Passata en samen zijn ze ook het brein achter de gezamenlijke maaltijdenactie voor het zorgpersoneel. La Base, Passata en ook Aaltje zijn gesloten vanwege de horecauitsluiting en kiezen vooralsnog niet voor afhalen/bezorgen zoals veel andere restaurants in Weesp al wel doen.

"De gerechten op onze kaart zijn het lekkerst als ze na bereiding direct worden opgegeten", legt Merel uit. "Zeker bij adressen waarbij de bezorging wat langer duurt, kunnen we de hoge kwaliteit die wij nastreven onvoldoende garanderen. Bij ons ligt alles dus even stil. Maar dat geeft ons wel de tijd om op onze manier en met onze mogelijkheden een steentje bij te dragen en zo het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken."

Maandag risotto

In ieder geval tot en met 6 april, en als het nodig is langer, gaan La Base, Passata, Aaltje, groentezaak De Bruijn en slagerij Van Donk elke maandag en vrijdag minstens honderd maaltijden leveren aan zorgmedewerkers en hun collega's of gezinnen. Daarvoor moet nog wel het een en ander geregeld worden en daarom is de eerste uitgiftedag aanstaande vrijdag. "We beginnen met verse andijviestamppot met een gehaktbal", verklapt Merel. "En voor maandag staat er risotto met paddenstoelen op het menu. De eerste 75 aanvragen voor vrijdag zijn al binnen en ook voor maandag hebben zich al mensen aangemeld." Dat betekent voor deze week onder meer tientallen kilo's aardappelen schillen en schalen vol gehaktballen draaien en braden. Het uitvoerende kookwerk zal voornamelijk worden gedaan door Jordi Dekker van Aaltje en Sidney en Merel zelf, maar Maarten van Donk van de slagerij en Henny de Bruijn van de groentezaak hebben laten weten dat ze naast het sponsoren van vlees en groenten ook best zelf de handen uit de mouwen willen steken. De Wijnoutlet van Hans van den Doel biedt de zorgmedewerkers een flesje wijn aan.

"Gezien de beperkingen op sociaal contact kan de groep niet al te groot worden, maar we kunnen nog wel wat handen gebruiken", zegt Merel. "In onze oproep zijn we ervan uitgegaan dat de zorgmedewerkers de maaltijden komen afhalen, maar we kunnen ons voorstellen dat het in een geval van een groep collega's handiger is als we het eten bij de zorginstelling brengen. Dus als er mensen zijn die hand-en-spandiensten willen verlenen, dan kun ze ons zeker contacten. Hetzelfde geldt voor ondernemers en restaurants die willen aanhaken. Samen bereiken we nog meer!"

'Hier ligt alles stil, dat geeft ons de tijd om een steentje bij te dragen'

Ook voor ouderen

Het uitgangspunt is honderd maaltijden maar mocht de behoefte groter zijn, dan gaat Merel kijken wat er mogelijk is: "Het zijn er nu ook al iets meer omdat we de oudere gasten van onze restaurants ook hebben benaderd om te vragen hoe het met ze gaat. Sommige gaven aan bijna niet meer de deur uit te komen omdat ze in de risicogroep zitten. Verstandig natuurlijk, maar ouderen moeten juist nu ook goed en gezond blijven eten. Die groep mensen willen we ook helpen. Dus als je in je omgeving ziet dat vers eten er bij een ouder iemand bij inschiet, laat het ons dan weten. Dan schillen we met liefde wat aardappelen extra."

De Eendracht

Een andere onderneming met het hart op de juiste plek is De Eendracht. Ook daar zijn ze begonnen met koken voor zorgmedewerkers en de eerste maaltijden zijn al afgeleverd. "Om hier met z'n allen zo goed mogelijk doorheen te komen, moeten we samen de schouders eronder zetten", zegt Damy Schuhmacher. "De medewerkers in de zorg leveren fantastisch werk. Daar kunnen wij ze helaas niet bij helpen, want ieder zijn vak. Maar we kunnen die helden in de zorg wel op andere manieren steunen. Als een zorgmedewerker de woorden 'Ik zorg' appt naar 06-17413097, zorgt De Eendracht voor eten op tafel voor het hele gezin. We nemen na zo'n appje dan contact op om alles af te spreken." De keuken van De Eendracht is overigens niet gesloten, maar tijdelijk overgestapt op contactloos afhalen en bezorgen.

Dit is een artikel op WeesperNieuws Extra. Word nu abonnee en steun onze krant.