Corona eist slachtoffer in Weesp

WEESP In ziekenhuis Tergooi in Blaricum zijn afgelopen week twee mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Eén van hen was een oudere man uit Weesp. Hiermee laat corona voor het eerst in Weesp zijn ware gezicht zien.

Op het speciale coronaspreekuur in Weesp zijn vorige week 27 mensen geweest bij wie serieuze verdenking was van besmetting met het coronavirus en die door een arts gezien moesten worden. Maandag werd het spreekuur in Weesp opgeheven, want dat gaat nu op in het regionaal centrum in Blaricum.

In de eerste week van de coronacrisis circuleerden er ‘officiële' cijfers over het aantal patiënten dat in de regio besmet was met het coronavirus. Om de een of andere reden stond de teller voor Weesp lange tijd op nul en zelfs de mensen van de GGD verbaasden zich daarover: overal corona, behalve in Weesp, best vreemd. Helaas voor iedereen die zich stiekem al een beetje rijk rekende: de aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger.

Niemand getest

Bij het coronaspreekuur in Weesp zijn deze week al 27 personen uit Weesp geweest die symptomen hebben van een besmetting. Niemand werd getest op het virus, dus het kan nooit voor de volle 100 procent worden vastgesteld of iemand besmet is. Bij zeven dagen hoge koorts en bizar veel hoesten is de kans wel 99 procent. Of meer zelfs. In elk geval zijn deze signalen voor de huisarts het sein: zij of hij is besmet. Op het spreekuur kwamen over het algemeen alleen mensen die hevig ziek zijn of mensen met verdenking op corona die om andere redenen gezien moeten worden (bijvoorbeeld hechten van een wond). Er is daarom een reële kans dat het aantal nog veel hoger ligt, maar dat veel mensen die niet doodziek zijn zich niet melden. “Dit zijn allemaal patiënten van wie wij zeggen: daar is iets mee. Dan hebben we het nog niet eens over iedereen die op een andere manier aanklopt bij het medische kanaal, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp, wat niet verstandig is”, aldus huisarts Hans Burggraaff.

Inmiddels is bij Tergooi in Blaricum (naast de huisartsenpost) een Regionaal Corona Centrum ingericht waar ook de Weesper huisartsen in meedraaien. Dit betekent dat het coronacentrum in Weesp is gesloten.