Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Landscroon

Laatst wandelde ik op Landscroon. Een heerlijk stille plek om te wandelen in coronatijd. Hoeveel Weespers zouden deze plek eigenlijk kennen…? Landscroon is een oude Weesper begraafplaats aan de Nijverheidslaan/hoek Korte Muiderweg. Heel vroeger moet dit een landgoed zijn geweest. De openbare begraafplaats Landscroon is gesloten voor nieuwe begrafenissen. Waarom? Ik vermoed dat het stadsbestuur uitvaarten in de richting van de toen nieuwe begraafplaats, Carspelhof, wilde dirigeren. Over Landscroon wordt regelmatig gesproken in de gemeenteraad. Dat heeft helaas geen echt waarneembare gevolgen. Tot teleurstelling van nabestaanden en rouwenden.
Het levenseinde is geen populair gespreksonderwerp. Begraafplaatsen evenmin. Veel lezers denken: dat komt later wel. Maar later komt in deze coronatijd dichterbij. Mensen dreigen in groten getale te gaan sterven. Het aantal besmettingen en sterfgevallen wordt nauwgezet bijgehouden door het RIVM. Het nieuws brengt ons indringend de dagelijks stijgende aantallen. Veel aandacht is er voor IC-bedden. Misschien is het in deze coronatijd ook goed om met geliefden eens te spreken over: wat als ik ernstig ziek word door het coronavirus? En deel dit met de huisarts!
Natuurlijk waart het coronavirus rond in Weesp! Het aantal officieel geregistreerde besmettingen bleef lang op nul staan. Weespers, onder andere die van vakantie terugkwamen uit Oostenrijk, weten wel beter. Het aantal ongeregistreerde coronagevallen in Weesp is vele malen hoger dan in de statistieken wordt vermeld. Ook overlijdens zullen Weesp niet bespaard blijven.
Terug naar Landscroon. Wordt het niet eens tijd dat deze plek (ook architectonisch) goed onder handen wordt genomen? Het doel? 'Geef Landscroon haar allure terug!' (Een tekst van Rooie Gerrit). Daarnaast… Behoud het monumentale karakter en stel het open voor bijzondere nieuwe begrafenissen. Op deze rustige plek liggen nu al belangrijke Weespers begraven. Ook is er een oorlogsgraf van een gesneuvelde Weesper. Vanwege de inlijving van Weesp door Amsterdam kan het stadsbestuur een Weesper visie ontwikkelen om Landscroon open te gaan stellen voor bijzondere doelgroepen: begrafenissen van BW'ers, BA'ers en BN'ers. Landscroon en coronatijd: tijd voor een nieuw hoofdstuk. Toch?