De reis door El Salvador kreeg toch een goed einde.
De reis door El Salvador kreeg toch een goed einde. Foto: Jaap Blommestein

Vrienden veilig thuis na lockdown in El Salvador

WEESP George Millenaar, Pim Boin en Ton de Bruijn uit Driemond en Jaap Blommestein uit Baambrugge zijn inmiddels veilig thuis. WeesperNieuws Extra publiceerde vorige week een artikel over de mannen die niet weg konden komen uit El Salvador waar de vier voor een werkvakantie verbleven.

door Marieke van Veen

Afgelopen weekend konden ze toch naar München vliegen en vanuit daar zijn ze met de auto naar Nederland gebracht. In El Salvador verbleven de vier in thuisquarantaine in een klein appartementje. Dat had niet direct met (een kans op) besmetting te maken. Zo tegen het eind van hun werkvakantie sloot president Trump ad hoc het Amerikaanse luchtruim waardoor hun terugvlucht via Atlanta werd gecanceld en kort daarna ging El Salvador in lockdown. Hierdoor zagen de mannen hun kansen om naar Nederland terug te keren steeds verder slinken.

Gelukkig was de wifi goed en viel er goed te communiceren met familie en instanties. Vorige week sprak Pim Boin monter met WeesperNieuws Extra. "We hebben een dak boven ons hoofd, een volle koelkast en voorlopig medicijnen genoeg. Dus in feite zitten we hier eigenlijk heel veilig. Je zou je daarom kunnen afvragen waarom we weg willen, maar dat willen we natuurlijk wel!" En dat heeft veel, zo niet alles, te maken met de familie in Nederland. In tijden van crisis wil je bij elkaar zijn, al betekent dat nu op 1,5 meter afstand. Dat is immers nog altijd beter dan 9000 kilometer.

Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de KLM en het Nederlands consulaat in El Savador bleven de mannen en hun thuisfront zoeken naar een oplossing. Die diende zich eind vorige week toch nog opeens snel aan. De vrienden en hun families zijn opgelucht

Afbeelding