Ook de gemeente moet nu roeien met de riemen die ze heeft.
Ook de gemeente moet nu roeien met de riemen die ze heeft.

Hoe zit het met onderhoud, de bootjes en de gemeente zelf?

Welke vraag zou jij aan burgemeester Van Bochove willen stellen, vroegen we de lezers. Wij legden ze in de wekelijkse podcast aan hem voor.

WEESP Groepen jongeren die nog steeds samenkomen, hoe gaat het met de bootjes, het onderhoud en steun aan ondernemers en burgers? Allemaal vragen die bij Weespers leven.

Groepen

Wil Smit maakt zich zorgen om de groepjes jongeren die regelmatig rond het verpleeghuis en de seniorenwoningen bij Oversingel te vinden zijn en ook drugs en lachgas zouden gebruiken. "Het maakt de mensen angstig. Kan hier tegen worden opgetreden?", vraagt zij. "Als wij groepjes jongeren zien, en ik heb nu door deze vraag ook een locatie gekregen waar we zouden kunnen kijken, dan gaan wij zeker daar aandacht aan besteden", is de reactie van de burgemeester. "Wij proberen ervoor te zorgen dat de groepen niet te groot zijn en de afstand voldoende is. Uit de rapportages van BOA's en de politie blijkt dat zij nog steeds groepen jongeren moeten waarschuwen op allerlei plekken in de stad. En dat is jammer. Jongeren denken vaak dat ze onaantastbaar zijn. Maar los van feit dat het hen kan overkomen, kunnen ze de ziekte ook overbrengen aan anderen. Dus ook zij moeten zich gewoon aan de regels houden."

Cijfers

Carla Metz vraagt zich af hoe Weesp ervoor staat wat besmettingen betreft. "Ik hoor daar niks meer over." "In het begin van de crisis werd de burgemeester nog geïnformeerd als er een coronasituatie was geconstateerd op basis van tests. Maar dat is op dit moment niet meer aan de orde", vertelt Van Bochove.

Onzichtbaar?

Het vaarseizoen begint later: de bruggen worden beperkt bediend

Hans van den Doel heeft één korte vraag: "Waarom zien we u nooit?" "Onlangs liep ik nog in de stad, toen heb ik meneer Van den Doel ook niet gezien", reageert de burgemeester. "Als het nodig is, ben ik in Weesp en dat is elke week wel een enkele keer het geval. Maar ook een burgemeester moet zich aan de regels houden: zo veel mogelijk thuiswerken, zo min mogelijk contacten. Ik zal me ook de komende tijd aan de bevolking laten zien en via de website van de gemeente en via sociale media aandacht besteden aan dingen die er spelen."

Bootjes

Verschillende lezers vragen zich af hoe het gaat met passanten in bootjes die Weesp aandoen. “Voorlopig blijven de bruggen en sluizen in de winterstand bediend worden”, vertelt Van Bochove. “Dus het zal maar heel beperkt mogelijk zijn om aan te leggen in Weesp. Wat dat betreft begint het zomerseizoen dit jaar niet op 1 april. Maar ook hier geldt: aanleggen mag, maar men moet afstand bewaren en men mag niet met grote groepen op een boot.”

Wat doet de gemeente zelf?

Gerard Ypma vraagt wat de gemeente zelf doet om het voor ondernemers en burgers wat makkelijker te maken om de crisis door te komen. "Er komen van alle kanten vanuit de bevolking hele mooie initiatieven naar buiten, maar van de gemeente zien of horen wij niets." Van Bochove: "Om te beginnen is het zo dat initiatieven van mensen die iets voor elkaar en voor de samenleving willen betekenen alleen maar uitstekend zijn. Als het gaat om ondernemers moet de gemeente zich vooral richten op de rijksmaatregelen." De gemeente heeft uitstel aangekondigd van de gemeentelijke belastingen. “Als de crisis langer gaat duren, zullen wij daarover verder moeten nadenken. Maar de mogelijkheden van het Rijk zijn anders dan die van de gemeente. Wij zijn wel aan het kijken hoe we omgaan met het betalen van de penningen voor sport- en culturele voorzieningen."

Onderhoud

Bert Gentenaar vraagt zich af hoe het gaat met het onderhoud. “Alles lijkt nu stil te liggen, maar welke maatregelen worden er genomen als het langer gaat duren?” De gemeente is op alle fronten in de eerste plaats vooral bezig met alle maatregelen die nodig zijn om de crisis te lijf te gaan, reageert Van Bochove. “Het tweede is ervoor zorgen dat onze organisatie blijft doordraaien, ondanks uitval van mensen door ziekte en dergelijke. Er zijn mensen die veronderstellen dat wij als gemeente geen last hebben van de crisis. Maar ook wij woekeren met de beperkte menskracht. Daar waar het kan, gaan wij nog gewoon door met het normale werk. Ik prijs me gelukkig met medewerkers en bestuurders van de gemeente die gewoon klaarstaan, of het nou maandag is of zondagavond. Er gebeurt nog heel veel. We proberen met de beperkte menskracht die wij hebben knelpunten op te lossen. Maar grootschalig onderhoud, dat zit er niet in nu.”

Met elkaar

Ook toezichthouders, BOA’s en politiemensen maken overuren om overal in de stad te controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Van Bochove: “U kunt wel steeds aan ons vragen: gaat u handhaven, maar we moeten het met elkaar doen. Dat er irritatie is en dat de irritatie toeneemt in de samenleving is een punt waar we wel aandacht aan moeten blijven besteden. Mensen moeten ook zelf met enig begrip voor de situatie met elkaar omgaan. Je kunt ook aan iemand vragen: wilt u wat afstand bewaren." Dat dat niet altijd werkt, heeft de burgemeester zelf ondervonden. "Ik kom ook weleens in een winkel en als je dan zegt: zouden we niet wat afstand bewaren, dan zijn er nog steeds mensen die je aankijken alsof ze voor het eerst horen dat dat nodig is. Dat gebeurt overigens ook in de openbare ruimte. Nog steeds zijn er mensen die niet helemaal snappen wat er bedoeld wordt met afstand houden, dat is wel heel erg jammer. Het gaat om je eigen gezondheid en die van je naasten. Je moet je dus gewoon aan de regels houden."

"We moeten dit probleem waar we nu met elkaar voor staan ook samen oplossen. Dat is niet van vandaag op morgen het geval, dus we moeten het nog even volhouden. Laten we goed en voorzichtig zijn, op onszelf passen, maar ook kijken naar de mensen om ons heen die een steuntje in de rug, wat hulp, of een boodschap doen, goed kunnen gebruiken", besluit de burgemeester. "Let op elkaar."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl