Voor het eerst sinds de restauratie van de sluis in 1978 is er geen Sluis-en-bruggenfeest.
Voor het eerst sinds de restauratie van de sluis in 1978 is er geen Sluis-en-bruggenfeest. Foto: André Verheul

Enorme strop voor publiek en deelnemende ondernemers

Al zouden de coronamaatregelen versoepeld worden, grote publieksevenementen gaan de hele zomer niet door. Alleen de triatlon twijfelt nog.

vervolg van pagina 1

Weesp Gastvrij zou het eerste evenement zijn dat eventueel na 1 juni gehouden zou worden, maar volgens organisator Ronald Willemsen is het te kort dag en zijn er te veel onzekerheden. Heel misschien komt Weesp Gastvrij ergens in het najaar of met kerst, maar daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen, aldus Willemsen.

Pieter Kors van café 't Helletje besloot al eerder om zijn twee evenementen dit jaar niet te organiseren: het Caribbean Food en Salsa Festival in juni en zelfs het Concert aan de Steiger dat pas in september op de agenda stond. De reden is dat Kors nu al organisatorisch alles uit de kast moet halen en verplichtingen moet aangaan. Het eerste is praktisch nu erg lastig, voor het tweede geldt dat hij het risico niet wil nemen dat het concert dan alsnog niet doorgaat. "Het wordt een saai jaar", zei Kors vorige week al op WeesperNieuws Extra.
Kors is ook betrokken bij het Sluis-en-bruggenfeest. In overleg met de burgemeester is besloten te stoppen met de organisatie van dit jaar. "Het is een enorme strop voor de Weespers die het feest een warm hart toedragen en zeker ook voor de deelnemende ondernemers van Weesp. Juist nu de ondernemers al zo hard getroffen zijn door de crisis. Het is met pijn in ons hart maar de risico’s zijn eenvoudigweg te groot." Burgemeester Van Bochove: “We weten niet hoe de wereld er eind augustus uit ziet. Om nu toch alles op te tuigen en kort van te voren alsnog de boel te moeten afblazen, levert een nog grotere financiële strop op voor de deelnemende ondernemers van Weesp. Dat risico moeten we niet willen nemen.”

Triatlon

Komen we bij de WeesperNieuws Extra Triatlon die gepland staat voor 6 september. Vorige week sloot de inschrijving voor deze kwarttriatlon, meer dan 470 atleten hebben zich aangemeld. Ook hier legde de burgemeester de overweging neer om de voorbereidingen te stoppen. Ook het werven van voldoende vrijwilligers en sponsors bedreigt de editie van 2020. Toch wachten Willem Hilders en zijn mede-organisatoren nog even af. "Vooralsnog gaat het door. We zitten er natuurlijk bovenop en we denken uiterlijk aan het begin van de zomervakantie definitief een beslissing te kunnen nemen."

Sloeproeien

Koningsdag op YouTube, sloeproeien misschien over een half jaar

Misschien ligt er aan het einde van de zomer nog een troostprijs in het verschiet. Het sloeproeifeest Vechten op de Vecht, dat op 4 april niet doorging, kan misschien alsnog op 26 september plaatsvinden. De datum is in elk geval gereserveerd. "En eigenlijk is er voor ons geen betere datum dan deze: 26 september bestaat Vechten op de Vecht op de kop af 12,5 jaar! Tijd voor een feest dus."

Koningsdag

Vorige week meldden we al dat de Oranjevereniging Weesp aan een alternatief programma werkt voor Koningsdag. Het wordt een dag vol feestelijke videobijdragen die je thuis op YouTube kunt zien.