Veel kinderen willen weten hoe lang de maatregelen nog duren. Ook de burgemeester weet dat niet.
Veel kinderen willen weten hoe lang de maatregelen nog duren. Ook de burgemeester weet dat niet.

'Geachte burgemeester, ik wil
u iets vragen over corona'

Na onze oproep aan kinderen om hun vragen aan de burgemeester te mailen, stroomde de inbox van de redactie vol met mooie vagen.

WEESP –Bas Jan van Bochove stond ooit, voordat hij burgemeester was, zelf voor de klas. Zo’n 30 jaar geleden, maar uitleggen hoe moeilijke dingen in elkaar zitten, zoals de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is hij nog niet verleerd.

Jayden (8 jaar): "Hoelang moeten wij nog binnenblijven? Ik mis school en mijn vriendjes. Ik hou me aan de regels, net als papa en mama. Maar het duurt zo lang." En ook Pyke, uit groep 1 van dezelfde school, vraagt: "Tot hoelang blijven de scholen nog dicht?" Een hele lastige vraag voor de burgemeester. "Als je de hele dag thuis zit en je de hele tijd aan de regels houdt – en dat is helemaal prima, compliment daarvoor – dan wil je eigenlijk eindelijk weleens wat anders. Maar we hebben van de minister-president gehoord dat we in ieder geval tot en met de meivakantie niet naar school gaan. En of het daarna voorbij is? Ik durf het niet te zeggen en de burgemeester gaat daar ook niet over. Ik moet net als Jayden en Pyke wachten op het antwoord.”

Alexander (bijna 8): "Kunnen we niet gewoon de helft van de klas op de ene dag en de andere helft van de klas op de andere dag naar school laten gaan en dan 1,5 meter afstand houden?" Een slim idee, vindt de burgemeester. “Vorige week vroeg premier Mark Rutte op de televisie aan iedereen om goed na te denken over hoe we weer opnieuw alles kunnen opstarten. Ook de scholen. Misschien wel een idee om deze oplossing in te sturen.”
Jayla (10 jaar): "Mijn vader is hartpatiënt en valt in de risicogroep. Kan ik veilig buitenspelen?“ "Ik ben natuurlijk geen dokter", zegt de burgemeester. "Ik heb wel gehoord dat kinderen de ziekte niet vaak zelf krijgen en meestal ook niet zo erg ziek worden, maar dat ze de ziekte wel kunnen overbrengen. Een moeilijke afweging als je vader patiënt is, ik zou het zeker aan de dokter vragen."
Ivan (6 jaar): "Hoeveel ambulances heeft Weesp om zieke mensen met het coronavirus naar het ziekenhuis te brengen?" Van Bochove: "Er staat één ambulance in Weesp, maar er rijden meer ziekenwagens in de regio. Dat zijn er voldoende om alle zieke mensen te vervoeren."

Liv vraagt of de burgemeester het zelf eens is met de coronamaatregelen. “Ja, want ze blijken langzaam maar zeker ook te werken. Het is echt belangrijk dat we ons aan de regels houden.” Liv wil ook graag weten wanneer de manege weer open mag. Helaas kan de burgemeester dat niet voorspellen. “De minister-president gaat volgende week weer vertellen hoe het verder gaat. Ik denk dat sommige dingen dan misschien wel mogen en andere niet. Dus het wordt nog best ingewikkeld de komende tijd.”

Zelf bang?

Keano (zelf 12 jaar): "Mogen kinderen die 12 jaar zijn - inclusief ik - nog naar buiten met groepjes boven de drie?" “Nee", zegt de burgemeester. "Ook tegen kinderen die wel buiten mogen spelen wordt gezegd: kleine groepjes en afstand houden. De boa's waarschuwen één keer en zien ze je een tweede keer, dan loop je echt kans op een hele hoge boete.”
Keano vraagt ook of de burgemeester zelf bang is voor corona. Van Bochove: “Eigenlijk wel, want ik behoor tot de risicogroep. Deze burgemeester is al een oude man. Ik werk heel veel thuis en ben ook heel veel thuis. Ik ga soms weleens naar buiten om wat te bewegen, maar dan ga ik alleen en blijf op grote afstand van andere mensen. Zo nu en dan moet ik naar Weesp en ben ik op kantoor. Maar ook dan houd ik me heel strak aan de regels."

'Pyke uit groep 1: 'Tot hoelang blijven de scholen nog dicht?'

Sib: "Hoe vindt u dat wij het doen?" De burgemeester: “Voortreffelijk! Ik hoor van de directeuren van de basisscholen dat er veel gewerkt wordt thuis en dat ze daar goed mee bezig zijn. Daar geef ik een geweldig compliment voor. Dat geldt ook voor de papa’s en mama’s die ze vaak moeten helpen, en thuiswerken."
Inte (8 jaar): "Hoe doen we het op school als die weer open gaat met het afstand houden en vaak handen wassen?" "Daar zijn de directeuren van de scholen al mee bezig, en wij denken daar zelf ook over na", zegt de burgemeester. "We wachten allemaal wat de regering ons daarover voor advies gaat geven. Misschien kunnen we straks niet allemaal in één keer tegelijk weer naar school."

Sadé (11 jaar): "Kunnen we de leuke activiteiten inhalen in de zomervakantie? Zoals bijvoorbeeld de avondvierdaagse en de Koningsspelen?" Van Bochove: “We hebben van een aantal activiteiten zoals Weesp Gastvrij en het Sluis- en Bruggenfeest nu al samen met de organisatoren gezegd: dat gaan we dit jaar niet doen. Omdat wij denken dat grotere groepen in de zomer nog steeds niet toegestaan is. Dan kun je niet echt een gezellig feest houden. En ik denk dat dan de avondvierdaagse ook geen succes wordt. Natuurlijk vind ik het zelf ook ontzettend jammer. Maar we moeten deze maatregelen om het in Nederland gezond te houden."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl