De huisartsen willen niet dat er foto's bij het CCC worden gemaakt.
De huisartsen willen niet dat er foto's bij het CCC worden gemaakt.

Huisartsen samen in crisisteam

WEESP Voor de hele regio is er een huisartsen-crisisteam actief dat elke dag op de hoogte wordt gehouden over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het verdelen van beschermingsmiddelen wordt geregeld en de laatste medische informatie gedeeld.

De huisartsenpraktijken hebben een CCC, oftewel Centraal Corona Centrum, opgericht om te voorkomen dat mensen met het coronavirus in de praktijken langskomen. Dit ligt bij de huisartsenpost bij Tergooi in Blaricum. Daar beschikken de huisartsen over beschermende kleding en mondkapjes. Ook nemen ze voor elkaar waar als dat nodig is.
De artsen staan ook klaar voor elkaar. Als collega’s met elkaar willen overleggen of voor moeilijke beslissingen staan, bieden ze elkaar een luisterend oor. Ze hebben daarnaast intensief overleg met het ziekenhuis en de thuiszorg, die voor opvang van herstellende coronapatiënten zorgt.

Met de huisarts bellen

De GGD merkt dat sommige mensen denken dat ze de huisarts helemaal niet meer mogen bellen. Die gedachte is onterecht. Patiënten mogen de huisarts bellen of - als dat bij de huisarts kan - een e-mailconsult houden. De dokter denkt mee en zoekt samen met de patiënt naar een oplossing. De huisartsen merken dat heel veel vragen telefonisch ook goed beantwoord kunnen worden. Sommige artsen gebruiken daarvoor ook beeldbellen. Als een afspraak op de praktijk nodig is, dan wordt gevraagd of een patiënt hoest, niest of koorts heeft. De patiënt moet daar eerlijk antwoord op geven, voor zijn eigen veiligheid en die van de mensen in de praktijk. De huisarts probeert samen met de praktijkondersteuners met kwetsbare en oudere patiënten contact te houden door hen te bellen en te vragen hoe het gaat.

Website GGD: www.ggdgv.nl