Hij lijkt te zijn weggereden uit de tv-serie 'The A-team': de coronabus wijst op afstand houden en de risico's van het coronavirus.
Hij lijkt te zijn weggereden uit de tv-serie 'The A-team': de coronabus wijst op afstand houden en de risico's van het coronavirus. Foto: Ingrid Voet

Telefoons en duimen omhoog als de coronabus waarschuwt

De boodschap om afstand te houden schalt uit de luidsprekers van een busje dat lijkt weggereden uit de tv-serie The A-team: de coronabus.

WEESP Je hoort hem voordat je hem ziet. De coronabus zal diverse hotspots aandoen, waar regelmatig groepen jongeren worden gesignaleerd die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Donderdagavond reed hij door Weesp.

Eerste halte: station Weesp. Daar wordt de coronabus uit Amsterdam opgewacht door jongerenwerker Burak Sandikc, buurtsportcoach Ingmar Kolbrink en burgemeester Bas Jan van Bochove. Die constateerde dat er nog weleens groepjes in Weesp rondhangen. "Met deze bus willen we op een originele manier in contact komen met onder andere jongeren. Het is een goed middel om, op gepaste afstand, samen het gesprek aan te gaan en nog een keer duidelijk uit te leggen waarom alle coronamaatregelen nodig zijn", aldus Van Bochove.

Verbaasd en nieuwsgierig

Chauffeur Lisette Koolmen is met de bus naar Weesp komen rijden. De bus, eerder ingezet bij de actie Amsterdam Ontwapent, begon als coronabus in Amsterdam-Zuidoost, vertelt ze. "De ervaring tot nu toe is superpositief. Mensen zijn verbaasd, nieuwsgierig en je ziet ze vaak spontaan meer afstand nemen als ze de boodschap horen. Telefoons worden getrokken en er zijn al veel filmpjes gedeeld op internet. Tot in Marokko aan toe."

Langs de hotspots

Die boodschap (Iedereen kan corona krijgen. Corona discrimineert niet. Blijf thuis. Ga alleen naar buiten als het moet. Houd altijd 1,5 meter afstand. Hou je aan de regels. Anders kun je een boete krijgen van 400 euro per persoon) is in maar liefst twaalf talen beschikbaar. In Weesp is gekozen voor slechts drie talen: Nederlands, Engels en Arabisch.
Na een kwartiertje Stationsplein wordt het tijd om te gaan rijden. "Want juist door rond te rijden, trek je de meeste aandacht", weet Koolmen. Het volume van de luidsprekers gaat een paar streepjes omhoog. Uit Aetsveld kan de bus snel weer weg. Het pleintje bij de sporthal is uitgestorven. Bij winkelcentrum Hogeweij steken buurtbewoners die hun tuin uit lopen om te zien waar dat geluid toch vandaan komt, spontaan een duim op naar de bus. Anderen, uit de doelgroep, blijven op grote afstand van de bus. Maar toch die telefoon om een filmpje te maken. Hier en daar wordt schielijk een stukje opgeschoven om 1,5 meter afstand tot elkaar te bereiken.

'Niet alleen jongeren beboeten, ook ouders aanspreken'

Gesprekken

Op de schansen en later bij de skatebaan in Aetsveld is het wat drukker. Buurtsportcoach Kolbrink probeert het gesprek aan te knopen met de jongeren, waarvan hij er ook veel kent. "De meeste reacties zijn respectvol. En ik zie ook veel jongeren die zich goed aan de regels houden. We moeten niet alleen de jongeren aanspreken, ook de ouders. En hun ondersteunen als het ze niet lukt om hun kinderen zich aan de regels te laten houden."

Uitgebreid verslag op WeesperNieuws Extra