Lege terrassen, het begint helaas al een vertrouwd beeld te worden in Weesp.
Lege terrassen, het begint helaas al een vertrouwd beeld te worden in Weesp.

Reclamebelasting blijft vooralsnog overeind

WEESP Veel ondernemers hebben het zwaar te verduren door de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Wat kan de gemeente doen?

De gemeente voert een aantal van de landelijke regelingen uit. Soms gaat dat snel, soms wacht een ondernemer lang op een beslissing én op het geld. Een enorme klus, vertelt burgemeester Bas Jan van Bochove in onze wekelijkse podcast. "Voor de gemeente is het ook nieuw en door de crisis is ook onze organisatie beperkt." Hij wijst op de bedrijfscontactfunctionaris waar ondernemers vragen aan kunnen stellen.
De gemeente treft zelf ook een aantal maatregelen ter ondersteuning van ondernemers. Dat gaat vooral om uitstel van het heffen van gemeentelijke belastingen en coulance bij de betalingstermijnen. Veel meer is er niet mogelijk, geeft Van Bochove aan. “De gemeente heeft zeer beperkte mogelijkheden om ondernemers zelf te ondersteunen. De belangrijkste reden is dat de financiële speelruimte van de gemeente beperkt is. Wij hebben geen omvangrijke reserves waaruit we kunnen putten. Het innen van een aantal gemeentelijke heffingen is vooralsnog uitgesteld of tijdelijk stopgezet. Dat wil niet zeggen dat we ze hebben kwijtgescholden. Er wordt binnen de gemeente nog over nagedacht wat er uiteindelijk wel en niet betaald moet worden.”

Reclamebelasting

De reclamebelasting bijvoorbeeld, waarvan een deel wordt gebruikt om evenementen te organiseren. Er zijn dit jaar voorlopig nog geen evenementen, kan die niet worden kwijtgescholden? “We moeten daar nog een definitief beleid op maken. Dat heeft ook alles te maken met hoelang de crisis gaat duren. Wat zijn de mogelijkheden in het tweede deel van dit jaar? Zijn die er niet, welke oplossingen kunnen we dan bieden? Daar zoeken we binnen de gemeente naar.”

De horeca heeft aan B en W een brief gestuurd met suggesties om (als het weer kan) extra verdienmodellen mogelijk te maken. Een voorbeeld: kan de huidige soepeler bezorg- en afhaalvergunning langer van kracht blijven? “Dat is een vraag die ik begrijp, maar die ik nu niet met ja of nee kan beantwoorden. Als we de horeca ruimte geven voor meer activiteit, dan is dat ook een belasting voor omwonenden. We moeten een soort evenwicht zoeken in de belangen van verschillende groepen als we de maatschappij weer op gang brengen. Dat vraagt echt een zoektocht.”

Meer op WeesperNieuws Extra

Horeca wil verlenging van soepele bezorgregels