Bij het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt kunnen inwoners 's middags bloemen leggen.
Bij het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt kunnen inwoners 's middags bloemen leggen. Foto: André Verheul

De taptoe klinkt op 4 mei overal in Weesp

WEESP Voor de dodenherdenking op 4 mei heeft de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp dit jaar, in verband met de maatregelen rond de corona-uitbraak, een aangepast programma samengesteld.

Een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders, een vertegenwoordiger van de veteranen en een bestuurslid van het herdenkingscomité zullen aan het begin van de middag bloemen leggen bij het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt. Inwoners van Weesp kunnen ook bloemen leggen bij het monument, tussen 14.00 en 18.00 uur.
De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) roept iedereen op om op 4 mei de hele dag, tot zonsondergang, de vlag halfstok te hangen.

Toespraak

Om 18.45 uur houdt burgemeester Bas Jan van Bochove een toespraak die live te beluisteren is via weespernieuws.nl. Dat is voordat de Nationale Herdenking op de Dam begint, die op televisie wordt uitgezonden.

Taptoe

Op verschillende plekken in Weesp spelen trompettisten om 19.58 de taptoe. Daarop volgen de gebruikelijke twee minuten stilte en daarna klinkt het Wilhelmus. Weespers die mee willen spelen met de taptoe kunnen dit doen voor hun eigen huis, op hun balkon of in hun tuin. Wie een trompettist in de buurt hoort, kan buiten gaan luisteren, maar houd wel voldoende afstand, vraagt voorzitter Sjoerd Huisingh van de SNHW.

5 mei

Op Bevrijdingsdag geeft beiaardier Bauke Reitsma tussen 11.00 en 12.00 uur een carillonconcert. Hij speelt dan muziek die verband houdt met de bevrijding. Het herdenkingscomité hoopt dat veel mensen ook die dag de vlag zullen uithangen.