De vliegtuigjes zeggen: 'We klappen voor de zorg, maar mkb krijgt de klappen, overheid steun de zorg & het mkb!'
De vliegtuigjes zeggen: 'We klappen voor de zorg, maar mkb krijgt de klappen, overheid steun de zorg & het mkb!' Foto: Robin Voorhamm

Schooldirecteur, cafébaas en kapper over hoe nu verder

Een beetje verlichting van de coronamaatregelen, meer kan het kabinet nog niet bieden. Hoe zijn de reacties in Weesp?

WEESP Na de persconferentie van premier Rutte, vorige week dinsdag, maken de scholen, kinderopvang en jeugdsport zich op voor een voorzichtige herstart van hun activiteiten. De horecaondernemers en kappers moeten op hun handen blijven zitten.

Weer naar school

Middelbare scholen moeten zich gaan voorbereiden op een gedeeltelijke opening vanaf 2 juni, basisscholen mogen vanaf 11 mei alweer open voor halve klassen. Directeur Remon Pontman van De Jozefschool is blij dat er een goede onderbouwing is gegeven. "Kinderen blijken elkaar, maar ook volwassenen, niet zo snel te besmetten. Dat is ook belangrijk voor de leerkrachten die straks voor de klas staan. We zijn blij dat de kinderen weer naar school kunnen." Hoe precies, moet nog uitgedokterd worden. De kinderdagopvang gaat vanaf 11 mei weer helemaal open. Bij Kidswereld kijken ze ernaar uit. "De grootste uitdaging is het contact tussen ouders en leidsters", vertelt Daniëlle Benning. "Een baby kan natuurlijk niet zelf naar binnen komen. Dus anderhalve meter afstand en niet allemaal tegelijk naar binnen."

Jeugdsport

De jeugdafdelingen van de sportclubs kunnen vandaag al deels herstarten. Bij tennisvereniging WTC hadden ze gehoopt dat ook volwassenen alweer welkom zouden zijn. "Met een enkelspel is het natuurlijk geen enkel probleem om minstens anderhalve meter afstand te houden", meent voorzitter Cor Bavinck. "Natuurlijk zijn we blij dat onze jeugdleden in ieder geval vast weer kunnen beginnen."

Tandarts

'De horeca is niet één keer genoemd, dat is de grootste teleurstelling'

Van de contactberoepen kunnen de tandartsen aan de slag. "Wij zijn al gewend om veilig te werken en ons te beschermen in verband met infectieziekten. Maar er zijn nu wel aanvullende maatregelen, zoals meer tijd tussen de afspraken zodat de wachtkamer niet te vol zit", aldus een woordvoerder van Dental Clinics.

Horeca

"Weet je wat een grote teleurstelling was?", begint Pieter Kors van Café 't Helletje. "Dat de horeca tijdens de persconferentie niet één keer genoemd is. Terwijl in onze sector toch de zwaarste klappen vallen. Verder sta ik juist volledig achter de beslissingen van Rutte, hoe vervelend het ook is."

Kapper

Kappers en schoonheidsspecialisten moeten ook nog dicht blijven. Annette Verhagen van Kapsalon het Spiegeltje denkt wel al vooruit voor als ze straks weer open mag. "Eenrichtingsverkeer in de salon, minder stoelen tegelijk bezetten en meer om de beurt werken." Waar Verhagen en haar collega's zich ook op voor moeten bereiden, is de run op de beschikbare plekjes in de agenda: iedereen wil natuurlijk meteen naar de kapper als het weer kan.

Lees het uitgebreidere artikel op WeesperNieuws Extra