Peter Claesen legt namens de Weesper veteranen bloemen bij het monument.
Peter Claesen legt namens de Weesper veteranen bloemen bij het monument. Foto: Mathe Snoek

Stil op een andere manier

WEESP 4 mei, acht uur 's avonds. Het was anders stil dan normaal bij het monument aan de Ossenmarkt. Geen toespraken, geen mensen, geen bloemlegging volgens traditie. We stonden op een andere manier stil, maar wel bij dezelfde slachtoffers en dezelfde vrijheid.

De bloemlegging was al rond het middaguur. Burgemeester Bas Jan van Bochove, Sjoerd Huisingh namens het herdenkingscomité en Peter Claesen, vertegenwoordiger van de Weesper veteranen, waren de enigen die bij deze ceremonie betrokken waren. Later die middag konden Weespers hun eigen bloemen leggen, ieder voor zich en op z'n eigen moment en afstand houdend tot elkaar. Huisingh telde zo'n 130 bezoekers. De burgmeester sprak zijn woorden over herdenking en vrijheid deze keer uit vanuit de raadzaal in het verder gesloten stadhuis. Thuis kon via de website van het WeesperNieuws worden meegeluisterd. De tekst staat ook in deze krant.
Op verschillende plekken in Weesp speelden trompettisten om 19.58 uur de taptoe. Weespers die dat ook konden, speelden bij hun eigen huis voor de buurt mee. Verder hingen op vele plekken de vlaggen halfstok.
Daags daarna bleven de activiteiten voor bevrijdingsdag beperkt tot het bevrijdingsconcert op het carillon door Bauke Reitsma, de beiaardier van Weesp.

13 Toespraak burgemeester

15 Herdenking in beeld