Sanne Smeets en Remi Lok.
Sanne Smeets en Remi Lok. Foto: Marieke van Veen

Opstarten Herenboerderij Weesp gaat online verder

WEESP Het opzetten van een Weesper Herenboerderij gaat voorlopig online verder. Vanwege de coronacrisis konden de informatiebijeenkomsten niet doorgaan, maar voor de kartrekkers blijft het belangrijk om te weten hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen. Daarom wordt er donderdag 14 mei een webinar gehouden.

Dit is het idee: samen met tweehonderd Weesper huishoudens een coöperatieve boerderij beginnen en zo een groot deel van het dagelijkse voedsel verbouwen. Het gaat hier niet om een collectieve moestuin, maar om een echte boerderij met alles erop en eraan. In principe zonder woonfunctie en gerund door een professionele boer. Zijn salaris wordt betaald van de voedselpakketten die de leden wekelijks kunnen afnemen zodra er geoogst kan worden.

Plannen verder uitwerken
Waar de boerderij precies moet komen, is nog niet zeker. De kartrekkers zijn hierover in gesprek met drie grondeigenaren in Weesp en omgeving. Om een Weesper Herenboerderij te kunnen opstarten dienen de deelnemers eenmalig 2000 euro in te leggen. De latere voedselpakketten kosten ongeveer tien euro per mond per week, een pakket met vlees iets meer. De Herenboerderij moet ook een plek worden waar de kinderen van de deelnemende huishoudens met eigen ogen kunnen zien waar voedsel vandaan komt. Daarnaast staat de organisatie open voor educatieve projecten, zoals schoolbezoeken.

Aanmelden webinar
Het webinar is donderdag 14 mei van 20.30 tot 21.30 uur via Zoom. Alle kartrekkers zijn dan online. De groep bestaat uit tien inwoners van Weesp en Muiden, waaronder initiatiefnemer Sanne Smeets, Remi Lok en Marieken van der Leest. Aanmelden kan op https://herenboerderijweesp.home.blog/.

Afbeelding