Een appje van een bekende, een smoes, een betaalverzoek... en dan is het te laat.
Een appje van een bekende, een smoes, een betaalverzoek... en dan is het te laat. Foto ter illustratie

Het appje leek echt en nu is Anja haar geld kwijt

WEESP Je leest er de laatste tijd veel over: oplichting via WhatsApp. De fraudeur doet zich voor als iemands zoon of dochter en vraagt om hulp bij het betalen van een rekening. Het overkwam Anja Koeman uit Weesp. Ze is er kapot van.

door Marieke van Veen

De 60-jarige Weespse beseft heus wel dat ze niet slim gehandeld heeft, zoals steeds tegen haar wordt gezegd. “Dat weet ik nou wel, dus ik deel mijn verhaal niet om dat te blijven horen, maar om andere mensen te waarschuwen.” De oplichters gaan uiterst geraffineerd te werk en zetten een wapen in dat voor veel mensen een achilleshiel is: ze doen zich voor als een dierbare. In dit geval Anja's dochter Amber.

Telefoon in de wc

In de ochtend van maandag 4 mei krijgt Anja een appje van iemand die zich voordoet als Amber. Haar telefoon is in het toilet gevallen, vandaar dat haar dochter appt met een ander nummer, zo begon het. "Ze schreef dat ze een nieuw nummer had en vroeg of ik dat wilde opslaan." Een paar uur later wordt er opnieuw contact opgenomen. Die berichten gaan al snel over geld. De nep-Amber meldt dat ze problemen heeft met het betalen van een paar belangrijke rekeningen (‘door problemen met internetbankieren’) en vraagt of haar moeder die kan voorschieten. Dat moet voor 16.00 uur gebeuren. De afzender belooft het bedrag zodra het lukt weer terug te storten. Anja wil wat meer uitleg en probeert het nummer te bellen, maar ze krijgt steeds een ingesprektoon. Ook vraagt ze of Amber even langs kan komen, maar dan volgen er smoesjes als: 'ik moet me nog omkleden en alles'.
"Als ik alle berichtjes nu teruglees, denk ik: hoe heb ik kunnen denken dat het echt Amber was? Maar toen geloofde ik het wel. Ik ben er volledig ingetuind", zucht Anja. De eerste rekening bedraagt 1800 euro. Ze krijgt van de nep-Amber alle gegevens, het is zo geregeld. 'Gelukt!', appt ze haar dochter opgewekt terug - blij dat ze heeft kunnen helpen. De oplichter komt met een tweede rekening op de proppen, daarna met nog een tikkie. In totaal maakt Anja 3300 euro over.

Alles goed lieverd?

'Ik vertel mijn verhaal om andere mensen te waarschuwen'

Dan belt later die dag de echte Amber, met haar oude vertrouwde nummer. Al snel valt het kwartje: o nee!!! "Amber is meteen naar me toegekomen. Ik heb haar alles laten zien en we zijn direct de bank en de politie gaan inlichten." De Weespse vreest dat ze kan fluiten naar haar geld. Ze is er kapot van. Niet zozeer door de financiële schade, al is het een hoop geld, maar vooral omdat ze zo in de maling genomen is. Haar vertrouwen in de mens heeft een flinke knauw gehad. Amber baalt ondertussen ook stevig: "Normaal bel of app ik elke dag of kom ik langs bij mijn ouders. Zeker in dit coronatijdperk. Het is echt dikke pech dat ik daar maandag vanwege een drukke werkdag niet aan toekwam, dan was dit misschien niet gebeurd."

Vaker dan je denkt

Moeder en dochter hebben hun verhaal gedeeld op social media. Daar is massaal op gereageerd met begrip, steun en ongeloof. Anja: "Wie dit niet zelf heeft meegemaakt, kan niet begrijpen hoe dit in zijn werk gaat." Wat ook opvalt is dat veel mensen laten weten dat het hen ook overkomen is. Sommige hadden het op tijd door, andere zijn net als Anja hun geld kwijt.

Afbeelding