De achterzijde met ommuurde binnenstadtuin.
De achterzijde met ommuurde binnenstadtuin.

De hele schoolklas wilde hier blijven slapen, dat was geen enkel probleem

De voormalige pastorie aan de Nieuwstraat staat te koop. De vraagprijs is 1,85 miljoen euro. Het woongedeelte beslaat ruim 485 vierkante meter.

WEESP Aan de Hoogstraat staan ook een paar kasten van woningen, waardoor lastig valt te achterhalen of de voormalige pastorie van de Grote Kerk in Weesp het grootste woonoppervlakte heeft in de binnenstad. Maar met 485 vierkante meter woonoppervlak, een inhoud van 1983 kubieke meter, plus een kelder én een zolder van 46 vierkante meter, is de kans zeer groot.

De oude pastorie? Dat is de woning schuin tegenover de Grote Kerk, het enige huis aan deze straat met een tuin ervoor. Die woning waarvan menigeen zich afvraagt welk bedrijf hier zit, want dat zie je wel vaker bij grote oude woningen: dat ze worden omgebouwd naar kantoor. Maar hier zit geen bedrijf. Hier woont nog tot het einde van het jaar Annelies Westra. Voormalig docent in de beeldende vakken die naast haar werk ook jarenlang voorzitter van de Oranjevereniging was, zich inzette voor de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond én haar woning altijd openstelde voor uitwisselingsstudenten en asielzoekers. Niet voor niets werd ze in 2017 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
En dat mooie, statige, grote en stokoude huis aan de Nieuwstraat was daarbij haar vaste uitvalsbasis. Is wel zo handig ook, zo'n bizar grote woning. Als er weer eens wat opgeslagen moest worden voor iemand die ging verhuizen, school, kerk of de Oranjevereniging of iets waar een van de gezinsleden druk mee was, dan was er altijd wel een plekje. En moest er worden geslapen door iemand of een paar mensen? De deuren stonden open!

Bus met 17 personen

“Er was hier altijd veel reuring in huis”, zegt ze eufemistisch. Daar kan ze mooi over vertellen. Zo herinnert ze zich bijvoorbeeld nog goed dat de school waar haar oudste dochter op zat een uitwisseling had met een buitenlandse school en dat zij spontaan aanbood dat de 'rest' voor wie nog geen plek was wel bij haar thuis onderdak kon krijgen voor die paar dagen. "Belde er een paar maanden later iemand van school op met de mededeling dat het wel om 17 personen ging, of dat wel oké was? Ja hoor, geen probleem. "Kwam er een bus die pontificaal overdwars voor de deur geparkeerd werd; de docenten en chauffeur zijn hier die dagen ook maar blijven slapen. Het zou immers lastig zijn om heen en weer naar Amsterdam te moeten rijden en daar een hotel te zoeken. Een beetje inschikken en het paste best." Het is slechts één van de talloze verhalen die het huis, maar meer nog haar leven, hebben ingekleurd.

Bed and breakfast

Tot 1 januari dit jaar was de woning ook een succesvolle bed and breakfast, maar omdat ze wist dat de woning in de verkoop zou gaan, is Westra daarmee gestopt. Het is nu mooi geweest. Ze gaat kleiner wonen, hoe kan het anders, hoewel haar nieuwe appartement in het Dichtershof met 155 vierkante meter nog altijd comfortabel ruim is. De voormalige pastorie gaat daarom in de verkoop en de nieuwe eigenaar mag er op 1 januari 2021 in. “Misschien wordt het snel verkocht, geen idee, maar niemand kan van mij verwachten dat ik binnen twee maanden dit huis leeg heb.”

Dertien slaapkamers en vijf badkamers in hartje Weesp

Vijf badkamers

Er zijn veel karakteristieke kenmerken bewaard gebleven, zoals de 200 jaar oude marmeren vloer in de vestibule en hal en de prachtige luiken aan de achterzijde van het huis. Nog een paar bijzonderheden: er zijn momenteel twee woonkamers, dertien (slaap)kamers en vijf badkamers. De achtertuin is nagenoeg geheel ommuurd met een authentieke stenen muur. De vraagprijs is 1.850.000 euro kosten koper.

Meer informatie via Nienaber Makelaars (Arjan Herngreen en Marie-José Exel), 0294 417118, www.nienaber.nl.

Op WeesperNieuws Extra vertelt Annelies Westra uitgebreid hoe ze bijna dertig jaar geleden met haar man in dit huis verzeild raakte en hoe ze het kamer voor kamer opknapten.

Annelies Westra verlaat haar woning met dertien slaapkamers.