Toen het gebouw van ALLSAFE in aanbouw was, moest er een naam komen voor de nieuwe weg waaraan dit pand ligt.
Toen het gebouw van ALLSAFE in aanbouw was, moest er een naam komen voor de nieuwe weg waaraan dit pand ligt. Foto: André Verheul

Zo zijn we aan de Chocoladeweg gekomen

WEESP De nieuwe straatnaam Chocoladeweg op het bedrijventerrein langs de Verlengde Rijnkade (achter Abbott) is gekozen door een speciale commissie die ook in Amsterdam alle straatnamen verzint. Voor deze ene keer mochten ALLSAFE Mini Opslag, dat hier als eerste bedrijf is gevestigd, en Museum Weesp een suggestie doen. Chocoladeweg bleek de leukste optie.

In Weesp is sinds eind vorig jaar het een en ander veranderd rond de toekenning van straatnamen. Voorheen bedacht de afdeling Vergunningen van de gemeente Weesp een naam, waarna het college van B en W met een voorstel kwam richting de gemeenteraad. Tegenwoordig wordt in aanloop naar de fusie in 2020 met de hoofdstad alvast de Amsterdamse methode gebruikt. Hierbij wordt een naam ambtelijk voorgelegd aan de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) in Amsterdam, die een keus maakt. Op deze manier worden in het vervolg bijvoorbeeld alle nieuwe straatnamen in Weespersluis vastgesteld. De naam Chocoladeweg is toch nog iets anders tot stand gekomen. Omdat ALLSAFE een bouwvergunning kreeg voor een nieuw pand, was het nodig een nieuwe straatnaam te bedenken. De gemeente Amsterdam heeft vervolgens zowel ALLSAFE als Museum Weesp om suggesties gevraagd. Die zijn voorgelegd aan de CNOR en die heeft een keuze gemaakt.
Het bedrijventerrein ter plaatse heeft ook een naam: Het Groene Kwartier. Die kon eigenaar en ontwikkelaar Cees van Vliet er gewoon zelf opplakken. Naast de opslagreus komt een datacenter.