De voedselbank krijgt een bijdrage uit het noodfonds.
De voedselbank krijgt een bijdrage uit het noodfonds.

Half miljoen in noodpot om snel te handelen in coronatijd

WEESP Om belangrijke Weesper voorzieningen te kunnen steunen, willen burgemeester en wethouders een noodbudget vrijmaken van 500.000 euro. Daarmee moet het college snel en adequaat kunnen reageren als de situatie daarom vraagt.

Een financiƫle bijdrage aan de voedselbank, sommige belastingen niet innen bij ondernemers en extra kosten die de gemeente moet maken door de coronamaatregelen. Dat zijn allemaal zaken die betaald worden uit het noodbudget, vertelt burgemeester Bas Jan van Bochove deze week in de Podcast de Collegekamer.

Inmiddels zitten we in week negen van de vergaande maatregelen om het cornonavirus te beteugelen. 'Blijf thuis' is 'Vermijd drukte' geworden. En dat gaat goed in Weesp, aldus Van Bochove. "Je ziet de drukte wel wat toenemen, maar over het algemeen houdt men rekening met de geldende regels en begrijpt men wat er van hen verwacht wordt. Dat zien we ook terug in de rapportages van de boa's." Maandag mochten kappers en scholen weer open. Het viel de burgemeester op dat nog niet alle kappers maandag open waren, op zich vaker zo op de maandag, al zijn er kappers die deze dag er nu extra bij pakken. "Zowel daar als bij de scholen is het goed gegaan en ik ben blij dat de Weespers hier verstandig mee omgaan."

Twee ton

Tot nu toe is er door de gemeente naar schatting al 200.00 euro aan kosten gemaakt om de verspreiding van het virus te beteugelen. Dat kan uit bestaande budgetten bekostigd worden. Maar nu de crisis langer duurt en er meer kosten komen, wil het college het noodbudget aanwenden met de bevoegdheid om geld uit te geven waar dit het hardst nodig is en adequaat blijven reageren op veranderende omstandigheden. Bovendien geeft het noodbudget de gemeenteraad beter inzicht in de kosten van het bestrijden van de crisis. Diezelfde raad moet overigens nog instemmen met de noodpot. Daarover wordt 27 mei een besluit genomen.

Inwoners en ondernemers

Dat budget is enerzijds bestemd voor inwoners en ondernemers van de stad, en anderzijds om de maatregelen te bekostigen die de gemeente extra moet nemen. "De voedselbank heeft ons om een extra bijdrage gevraagd omdat er nu in de supermarkten weinig producten overblijven voor de voedselpakketten. Die bijdrage wordt uit het noodfonds betaald. Het innen van reclamebelasting en precariobelasting voor terrassen gaan we niet uitstellen, maar voor het eerste halfjaar van 2020 helemaal niet innen. De inzet van extra mensen voor toezicht en het maken van borden zijn kosten voor de gemeente. Dus extra kosten aan de ene kant, minder inkomsten aan de andere kant, dat zijn allemaal kosten die we uit dit budget gaan betalen. Dat noodfonds wordt gevuld met geld uit de reserves van de gemeente. Daarnaast beziet het Rijk ook manieren om gemeenten geheel of gedeeltelijk te compenseren voor bijvoorbeeld extra uitkeringen. We hopen dat het Rijk ons voor die extra kosten tegemoet wil komen, maar in hoeverre dat zo zal zijn, weten we nog niet", aldus de burgemeester.