De schilderwerkzaamheden duren al weken.
De schilderwerkzaamheden duren al weken. Foto: Annemieke Klick

Uitzicht bewoners Oversingel al weken 'afgeschermd'

Bewoners van Oversingel kijken al weken tegen een schildersdoek aan. Annemieke Klick trekt aan de bel. Met resultaat.

WEESP Moet dat per se nu? Dat vraagt Annemieke Klick zich af over het schilderwerk bij Oversingel. Veel bewoners van de tuinzijde, zoals haar schoonvader, kijken al weken tegen afdekdoek aan. En dat in een tijd waarin ze geen bezoek kunnen ontvangen en hun raam dus extra belangrijk is in het contact met de buitenwereld.

Het schildersbedrijf streek volgens Annemieke een week of zes geleden neer bij woonzorgcentrum Oversingel. Sindsdien zitten de bewoners van deze appartementen tegen bouwsteigers, groene netten en wit zeil aan te kijken. "Juist nu de bewoners niet de straat op kunnen en geen bezoek kunnen ontvangen, is hun raam extra belangrijk. Waarom wordt deze mensen in deze toch al nare periode ook nog hun uitzicht, zonlicht en de kans om naar familie en vrienden te zwaaien ontnomen?"

De Weespse heeft al diverse keren contact gezocht met Oversingel, het schildersbedrijf en recent ook met de gemeente Weesp, maar vooralsnog zonder het door haar gewenste resultaat. "Ja, bij mijn 99-jarige schoonvader kon er na lang soebatten een stuk zeil weg, maar het gaat me ook om de andere oudjes die daar wonen en die nu in een dubbel isolement zitten." Wat zou de Weespse dan willen? "Dat ze alles weghalen en het werk pas komen afmaken als dit allemaal voorbij is. En als dit echt niet kan: dat ze meer mensen inzetten, zodat het werk wat meer gaat opschieten en eerder klaar is. Want voor zover ik het kan zien, staat alles pas in de grondverf, dus het duurt nog wel even. Ik vind dit echt schandalig, het stoom komt uit mijn oren. Ik voel steeds meer de drang om alle doeken en zeilen er zelf af te trekken."

Marjolein Brüning, directeur Zorgeloos wonen bij Vivium Zorggroep, kan zich de ergernis van de bewoners en hun familie zeker voorstellen: "Natuurlijk vinden wij deze situatie verdrietig voor de bewoners en zijn wij hier helemaal niet blij mee. Het betreft helaas een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De afspraak voor dit schilderwerk is al in november, dus ver voor de corona-uitbraak, gemaakt, en de werkzaamheden zijn begin dit jaar al in gang gezet, dus voor de bezoekregeling werd stopgezet. Daarnaast hebben we ook nog tegenslag gehad in de vorm van extra werkzaamheden aan de gevel en houtrot op diverse plaatsen, waardoor de steigers langer dan gepland moesten blijven staan. En dat is dubbel vervelend in een periode als deze, waarin je bewoners hun uitzicht zo van harte gunt."

Er gloort licht

Het werk halverwege stopzetten, is helaas niet reëel. "Wel hebben we met de aannemer gekeken of het sneller kan. Het schildersbedrijf zet nu meer schilders in. Er wordt met man en macht gewerkt om de klus zo snel mogelijk geklaard te krijgen." Volgens Brüning worden de werkzaamheden deze week afgerond en zijn de steigers misschien komend weekend al weg.

Meer schilders ingezet, het werk wordt nu snel afgerond