Afbeelding

Van de lezers

Inclusieve samenleving: begin eens met de stoep

Herhaaldelijk bericht u over (aanstaande) inspanningen op het gebied van een modieus thema als ‘inclusiviteit’ door de Gemeente Weesp. Wellicht is het een goed idee een begin te maken met zoiets simpels als de kwaliteit van de trottoirs in het centrum. Deze laten op veel plekken door achterstallig onderhoud sterk te wensen over.
Wat betekent dit? Oudere, slechtziende en minder mobiele mensen moeten manoeuvreren om centimetersbrede gleuven tussen tegels, opstaande tegels en gaten tussen keitjes. Maar ook jongere mensen ondervinden hinder: kinderen gaan met hun skates, step of fiets over de kop, omdat wielen tussen de tegels komen, hakken van damesschoenen blijven haken tussen tegels.
Ik zie al dit soort ‘ongelukjes’ regelmatig gebeuren. Vorige week werd ik zelf direct geconfronteerd met de gevolgen: een ongelukkige val, waarbij ik – als veertiger – mijn heup brak. Dit drukte mij met de neus op de feiten: met krukken zoek je voortdurend naar een plek, waar je deze veilig kunt neerzetten. En laat je je eens vervoeren – in een rolstoel – dan ervaar je dat ook dat geen plezierige ervaring is. Zelf hoop ik binnenkort weer volledig mobiel te zijn; voor wie dit niet geldt, heb ik inmiddels een enorme bewondering.
Gemeente Weesp, ga verder dan spreken over inclusiviteit en doe iets aan de Weesper trottoirs! Kijk niet alleen vooruit, maar ook naar beneden. Dan is een eerste grote stap gezet.
Remus Dame, Weesp