Code rood



Wat vooraf ging: Anne overpeinsde de gevaren van de puberteit, vreesde voor het voortbestaan van Het Verbond en schrok zich het apelazarus van een ijzingwekkende kreet.

Kinderverhaal 8 - 12 jaar


Het lag niet in Annes aard plezier te hebben om andermans pijn. Zo begreep ze haar vaders voorliefde voor home-video-televisieprogramma’s totaal niet. Abnormaal hoe onbedaarlijk Guus kon schateren om mensen die over de kop schoten, katten die in gevecht waren met hun eigen staart en dreumesen die struikelden en ondersteboven in een emmer water plonsden. Maar het schouwspel dat vanuit haar raam te zien was, beneden in de tuin, werkte genadeloos op Annes lachspieren. Haar vader hing aan de dakgoot van het oude tuinhuisje, vloekend van de pijn en zwaaiend met een hamer, terwijl haar moeder over de nok van het krakkemikkige dak hing en haar hand uitstak naar haar bungelende echtgenoot. Hondje Kliko dribbelde luid blaffend in uitzinnig enthousiasme met de slingerende Guus mee. Uiteindelijk lukte het Suus de hamer vast te grijpen. “Hou vol!” Suus hield haar voeten gehaakt achter de nok van het dak en probeerde Guus, die aan de hamer hing, nu met beide handen aan diezelfde hamer omhoog te trekken. Het zag er griezelig uit. Annes gelach verstomde. Guus zwaaide vervaarlijk heen en weer. Hij kon zijn nek wel breken. Anne volgde Jaap en denderde vliegensvlug de trap af. In de tuin renden Jaap en Kliko opgewonden met de bungelende Guus mee. Anne was net op tijd buiten om er getuige van te zijn hoe de dakgoot met een erbarmelijk krakend geluid losscheurde, waardoor haar vader ter aarde stortte. De gil van Suus, die nog aan de nok hing, ging door merg en been en moet voor de tweede keer die ochtend de gemoederen in De Klomp en misschien wel in heel Weesp beziggehouden hebben.

Het tuinhuis verhuren? Anne staarde haar ouders ongelovig aan. Een kort moment was ze in de veronderstelling geweest dat haar ouders eindelijk Het Verbonds clubhuis aan het opknappen waren. Dat werd wel tijd. Want op één plekje lekte het en als het waaide, dan kraakte het huisje in zijn voegen. Vijf heerlijke jaren had het tuinhuis dienstgedaan als hoofdkwartier van Ersan, Harold en Anne. Plannen van wereldbelang waren er besproken, nachtelijke expedities beraamd en in regenachtige uren hadden de kinderen er geheime documenten gefabriceerd en Donald Duckjes gelezen. Maar nu bleek dat Suus en Guus het gebouwtje opknapten om het als gastenhuis te verhuren! Waarom in hemelsnaam? Het had te maken met het bedrijfje van haar moeder. Dat was failliet gegaan door de coronacrisis. Natuurlijk niet leuk voor Suus, maar ze kon toch een nieuwe baan zoeken? Volgens Annes ouders was dat allemaal niet zo makkelijk, dus volgden ze het voorbeeld van vrienden in Aetsveld die een kamer te huur hadden gezet. De familie Bakker mocht zich gelukkig prijzen dat zij over een tuinhuisje beschikte en dus weinig privacy hoefde op te offeren. Anne kon wel briezen van woede. Geen privacy opofferen? De thuisbasis, die Het Verbond in deze tijd waarin haar bestaan door Harolds appgedrag wankelde zo enorm hard nodig had, werd voor haar ogen weggebietst. Anne kon het niet geloven. Ze appte ‘Code Rood’ naar de anderen. Tot haar verontwaardiging ontdekte ze dat Harold opnieuw hun groepsnaam had veranderd in ‘Holiday Hang-out’. Nog geen kwartier geleden had ze intens gelukkig in haar bed gelegen en beseft hoe heerlijk de tijd die voor haar lag zou zijn. Niets van dat alles stond nu nog overeind. Harold, die hun groepsnaam bleef veranderen. Haar ouders die haar het clubhuis ontnamen. Gezeur over geld. Ersan was de eerste die reageerde. ‘Code Rood’? Geen van de verbondsleden had de afgesproken code voor levensgevaar ooit eerder gebruikt. Anne vond deze situatie echter bij uitstek geschikt om tot ‘code rood’ te bombarderen. Ersan kon Annes woedende relaas maar moeilijk volgen en besloot naar de familie Bakker te komen. Ook Harold appte zowaar dat hij onderweg was. En zo kwam het dat de drie even later in shock in de tuin stonden toe te kijken hoe Suus en Guus een douchepaneel het huisje in manoeuvreerden. Anne voelde geen enkele roeping om Jaap, die de ramen enthousiast met blauwe verf bewerkte, tegen te houden. Als haar ouders hun het clubhuis ontnamen en er een wildvreemde zouden laten wonen, dan hoefden ze niet te verwachten dat Anne – of Ersan en Harold – hen daarbij één pietsie zouden helpen. Want daar was zelfs Harold het mee eens. Holiday Hangout of Het Verbond: een standplaats hadden ze sowieso nodig. In geen geval zou het drietal zich zonder slag of stoot het clubhuis laten ontnemen. Tijd voor actie!


In het volgende deel vergadert het drietal over een ‘huurders-afschrik-actieplan’, ergert Anne zich aan VSCO-girl Nikki en voelt Harold zich in het geheim bezwaard.