In dit huisje bij Oversingel is bezoek mogelijk, maar dan wel achter plexiglas.
In dit huisje bij Oversingel is bezoek mogelijk, maar dan wel achter plexiglas.

Van praathuisje met plexiglas naar veilige bezoekersruimte

Bezoek in verzorgingshuis Oversingel gaat via een praathuisje. Aan een bezoekersruimte zonder scheidingswand van plexiglas wordt gewerkt.

WEESP De deuren van verpleeghuizen kunnen, onder strikte voorwaarden, vanaf deze week in principe weer op een heel klein kiertje open. In de zorgcentra van Vivium worden voorbereidingen getroffen om het bezoek mogelijk te maken. In Weesp zijn dat Oversingel en De Hogeweyk.

De bewoners van verpleeghuizen en hun families snakken na al die weken gedwongen scheiding naar een bezoekje. Als het zover is, mag iedere bewoner één vaste bezoeker ontvangen en gelden er strenge regels. Daarnaast mag de deur alleen open voor bezoek als er in het verpleeghuis geen corona is vastgesteld. Zoals bekend is dat in De Hogeweyk helaas het geval. Zodra bekend is wanneer het bezoek in Oversingel en De Hogeweyk veilig opgestart kan worden, zullen eerst de familie van bewoners en cliëntenraden worden ingelicht, laat een woordvoerder van Vivium weten.

Per locatie verschilt de ingangsdatum voor bezoek. Deze is afhankelijk van mogelijkheden tot inrichten van een veilige bezoekruimte, het kunnen bieden van een zorgvuldige begeleiding, voldoende medewerkers voor triage van bezoekers, eventuele bouwkundige aanpassingen en de locatie moet coronavrij zijn, zo meldt Vivium op de website. De bezoeker moet bovendien eerst de inhoud van een uitgebreid informatiepakket tot zich nemen.

Praathuisje

Bij Oversingel staat sinds begin van deze maand al een praathuisje. In deze speciale cabine konden de bewoners al op een veilige manier familie en vrienden ontmoeten. Maar wel nog steeds gescheiden door een wand van plexiglas. De eerste bezoeken leverden stralende gezichten op. "De verhuurder is een bedrijf dat deze cabines normaal gesproken verhuurt aan festivals, maar dat ligt door de coronacrisis nu ook helemaal stil", vertelt Marjolein Brüning - directeur Zorgeloos Wonen bij Vivium. "Daarom zijn ze die units gaan ombouwen tot bezoekcabines. Een fantastisch idee, dat wilden wij hier natuurlijk ook wel!" De bezoekers en de bewoners snakten naar dit soort ontmoetingen, al is het nog afgescheiden van elkaar. "Het geeft iets van hoop, omdat het voelt als een stapje vooruit." Aan weerszijden van het plexiglas staan tafeltjes met stoelen. Praten gebeurt via een babyfoon. Een kleedje en een bloemetje moeten ervoor zorgen dat de sfeer van een kille verhoorkamer wordt doorbroken.

Brüning: "Ik denk dat dit iets heel positiefs is, maar voor sommige bewoners zal het ook confronterend zijn. Als het bezoek weg is, zit je toch weer alleen. Ook krijgt niet iedereen even vaak bezoek. We moeten goed opletten wat dit met de bewoners doet en daar op blijven inspelen. Maar hoe goed we ook voor de bewoners zorgen: wij kunnen nu eenmaal niet de plek van de familie innemen. Met de vele leeftijdsgenoten om je heen hoef je in Oversingel eigenlijk niet eenzaam te zijn, maar dat neemt niet weg dat sommige bewoners zich nu toch eenzaam voelen."

'Wij kunnen nu eenmaal niet de plek van de familie innemen'