De Vroege Vogelactie van vorig jaar, nog zonder coronazorgen.
De Vroege Vogelactie van vorig jaar, nog zonder coronazorgen.

Met je pyjama aan korting scoren bij de lokale winkeliers

WEESP Om mee te doen aan de Vroege Vogelactie van de Weesper winkeliers moet je wel je wekker zetten, maar je hoeft dit jaar niet in alle vroegte de deur uit. De ondernemers gaan voor een 'coronaproof' Luilak: "Zo kunnen we iets terugdoen voor alle Weespers die lokaal zijn blijven shoppen."

De Vroege Vogelactie is al jaren een begrip in Weesp. De deelnemende winkels gaan zaterdag 30 mei om 06.00 uur open en geven tot 09.00 uur hoge kortingen. Hoe eerder je komt, hoe hoger die korting. Daarnaast serveren veel winkels een ontbijtje. Deze opzet zit er dit jaar niet in, de winkels willen drukte vermijden. Maar de actie een jaar overslaan, willen ze ook niet. De winkeliers vinden dat ze juist in deze tijd hun klanten moeten belonen voor hun loyaliteit.

Trots

"Ik ben enorm trots op Weesp", zegt Helma de Haas van kookwinkel Hel's Kitchen in de Slijkstraat. "Natuurlijk voelen we de gevolgen van de coronacrisis, maar dat neemt niet weg dat Weespers heel erg hun best doen om zo lokaal mogelijk te blijven winkelen. De online Vroege Vogel-actie is een mooie manier om onze klanten te bedanken."

Tv-ster

Er komt zaterdag 30 mei om 06.00 uur een film online waarin alle deelnemende winkels hun aanbiedingen uit de doeken doen. De koffie moet je dit keer zelf zetten, maar daarna kun je gewoon in je pyjama horen en zien wat de winkeliers in petto hebben. "Wij zijn nog aan het monteren, maar het wordt ontzettend leuk. De ene winkelier straalt als een tv-ster en maakt er iets heel grappigs van, terwijl de ander een beetje last heeft van cameravrees. We maken er een mooie mix van met een voice-over eronder, het wordt echt heel leuk."

Vroege Vogelactie op zaterdagochtend, geheel coronaproof

Bellen en mailen

Goed, dan lig je dus in bed naar die aanbiedingen te kijken, en dan? "Dan neem je zo vroeg mogelijk contact op met de winkeliers van je keuze. Meteen in alle vroegte naar de winkel rennen heeft geen zin, we gaan pas op onze normale zaterdagtijd open. Maar we zitten thuis wel paraat met een laptop en telefoon. Hoe eerder mensen ons bellen of mailen, hoe hoger de korting. Je krijgt een code waarmee je kunt winkelen in de webshop of tijdens de gewone openingstijden kunt langskomen. Bij de ene winkel geldt de code de hele dag, bij de ander zelfs een hele week. Op die manier zorgen we voor spreiding en kunnen mensen evengoed rustig en veilig winkelen. Tijdens de fysieke Vroege Vogelactie lijkt het in sommige winkels wel de Drie Dwaze Dagen à la de Bijenkorf en dat is iets wat je in deze tijden van corona echt niet wilt."

Meer over de Vroege Vogelactie op de pagina hiernaast.

Op Extra meer verhalen van Weesper ondernemers in coronatijd