Handhavers op de Weesper markt, toen die nog niet was teruggeschroefd vanwege de coronamaatregelen.
Handhavers op de Weesper markt, toen die nog niet was teruggeschroefd vanwege de coronamaatregelen.

Soms een grote mond, maar geen geweld

WEESP Handhavers hebben in Weesp op en na Hemelvaartsdag soms mensen moeten aanspreken omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Daar is in bijna alle gevallen correct op gereageerd, vertelt burgemeester Bas Jan van Bochove.

door Ingrid Voet

Dat boa’s gisteren in onder meer Amsterdam actie voerden vanwege het geweld dat zij te verduren krijgen, snapt Van Bochove goed. In Weesp valt dat gelukkig mee. “We krijgen wel degelijk meldingen van mensen die een grote mond hebben als ze worden aangesproken. Geweld tegen boa’s hebben wij in Weesp nog niet gehad. Over het algemeen is het zo dat als de boa’s even uitleggen wat er aan de hand is, Weespers daar goed op reageren.”

Om precies te weten wat er nou wel en niet mag, is ook lastig, zeker nu er ook weer meer dingen wel mogen. Zelfs als je zo dicht bij het vuur zit in het toepassen en interpreteren van de regels als de burgemeester zelf. “Daar moet je iedere keer weer heel alert op zijn. Het overkomt mij ook. Dat ik denk dat iets wel kan, maar de voorzitter van de Veiligheidsregio dat toch te ver vindt gaan. Of dat ik de regels juist te streng interpreteer. Het betekent dat we voortdurend met elkaar in gesprek zijn of we het op een goede manier doen. Het betekent ook weleens dat je moet bijsturen. Wij hebben daar veel overleg over. Enerzijds binnen het regionaal beleidsteam - dat wil zeggen de burgemeester samen met de voorzitter van de veiligheidsregio’s - en aan de andere kant met de inwoners van de stad. Dat kunnen individuen, maar ook groepen zijn.

Horeca

Een groep waar de burgemeester deze periode intensief mee overlegt, zijn de horecaondernemers. Zij moeten zich voorbereiden om maandag 1 juni, om 12.00 uur, coronaproof de deuren en de terrassen weer te kunnen openen. Zelf is Van Bochove van plan om maandag om 12.00 uur in Weesp rond te lopen om te kijken hoe het gaat. Of er voor hem een terrasje in zit, zal afhangen van hoe druk het is.

Beluister onze wekelijkse podcast met de burgemeester op Extra