Bij 't Helletje werd het terras verruimd met een boot op het water.
Bij 't Helletje werd het terras verruimd met een boot op het water.

Horeca en terrassen weer open, geen onvertogen woord

Maandag gingen ook in Weesp de terrassen weer open, onder voorwaarden. Horecabazen en bezoekers keken er reikhalzend naar uit.

WEESP De herstart van de horeca is in Weesp vlekkeloos verlopen. Burgemeester Bas Jan van Bochove keek tevreden toe.

De boa's die op 1 juni door de stad reden om erop toe te zien dat de verlate opening van het terrasseizoen goed zou verlopen, hadden een makkie. Een goede organisatie door de uitbaters, perfect weer en toch niet te veel mensen op de been zorgden ervoor dat er geen onvertogen woord is gevallen. "Ik heb twee keer een rondje gemaakt door de stad en alles verliep prima", constateert Van Bochove tevreden. "De horecaondernemers hebben zich prima gehouden aan de richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland. Natuurlijk is het zo dat we dit de komende tijd op een aantal onderdelen zullen bijslijpen, maar zoals ik het maandag zag, kan ik alleen maar zeggen: goed gedaan!"

Hier en daar, zowel bij ondernemers als bij bezoekers, is wat onduidelijkheid over de sluitingstijden van het terras. Van Bochove laat weten dat daar geen enkele onduidelijkheid over kan bestaan en dat er geen millimeter ruimte is: "Op vrijdag en zaterdag mag de horeca tot 12.00 uur 's nachts gebruikmaken van het terras."
Maandag bleek dat een aantal terrassen is 'opgerekt', zoals ook in de pijplijn zat. De gemeente stelt zich in principe soepel op naar ondernemers die ter compensatie van de ruimte die open moet blijven om aan de anderhalvemeterregels te kunnen voldoen, hun terras ruimer opstellen. Het is geven en nemen. De enige voorwaarde is dat dit gebeurt in goed overleg met omwonenden. De vergunning hangt ook af van het groene licht van de hulpdiensten.

De Eendracht

Ook bij De Eendracht aan het Grote Plein kwam een terrasvergunning rond. Eigenaar Damy Schumacher is er verguld mee, maar was dinsdagochtend totaal verbouwereerd toen twee boa's zijn terras ontruimden omdat het niet strookt met de weekmarkt. Schumacher geeft toe dat hij niet, zoals in de vergunning staat, heeft overlegd met de marktmeester en zit dus 'regeltechnisch gezien' verkeerd, maar snapt toch niet goed waarom dit allemaal zo moet. "Er is ruimte genoeg, ik zie het probleem niet", zegt hij. De ondernemer zegt zo snel mogelijk met de marktmeester te zullen overleggen.

Ook bij Rimini, Ons Backhuys en Wispe waren nieuwe terrassen. Sommige vertrouwde terrassen bleven leeg, een keuze van de ondernemer. Om extra terrasruimte te verkrijgen, meerde 't Helletje een platte boot af.

'Ik heb twee rondjes gemaakt door de stad en alles verliep prima'

Diplomafeesten

Intussen maakt Weesp zich op voor compleet wat anders: de bekendmaking of scholieren wel of niet geslaagd zijn. De burgemeester heeft nog wel een oproep als het gaat over diplomafeesten. "Mijn oproep is om dat allemaal op een verstandige manier te organiseren. Ik denk dat het goed is dat iedereen nadenkt hoe je dat gaat aanpakken en hoe je ervoor zorgt dat het coronavirus zich niet via jouw diplomafeestje verder verspreidt."