Afbeelding
Foto: Maud Bosman

Geen Weespers aan de Wand, maar wel kunst kijken

WEESP De Weespers kunstexpositie Weespers aan de Wand duikt omwille van de coronaveiligheid dit jaar online op.

In de onlinegallery vind je niet alleen werk van de geballoteerde kunstenaars en de gastkunstenaar van dit jaar, maar ook van anderen: kunstenaar of hobbyist, van heel jong tot heel oud en van schilderij tot beeldhouwwerk. "We hebben gemerkt dat juist door de coronacrisis Nederland massaal aan het 'maken' geslagen is en we willen Weespers een digitaal platform voor hun creativiteit bieden", vertelt Anneke Kroonenberg, secretaris van WadW. En dat hebben ze geweten. Begin mei ging de onlinegallery open en trapten de WadW-kunstenaars af met nieuw werk. Inmiddels is de gallery al aangevuld met 170 inzendingen. "En daar zitten heel verrassende kunstwerken bij", vertelt Kroonenberg. "Het nieuwe werk van onze eigen kunstenaars, maar ik zie nu ook namen van mij nog onbekende kunstenaars, heel leuk om onze lijst zo uit te breiden. Die zullen we volgend jaar zeker uitnodigen om hun werk in te zenden voor de ballotage. 'Gast aan de Wand' Cedriq Laquieze laat heel verrassend werk zien. Hij maakt van enge insectjes prachtige kleurrijke sculpturen."

Creatief
Ook mensen die misschien geen kunstenaar zijn, maar wel heel creatief aan de gang zijn gegaan hebben werk ingestuurd. "Sommige inzenders vertellen ook hun verhaal erbij en dat maakt het extra bijzonder", vindt Kroonenberg. "Leonie Bouvy bijvoorbeeld, die prachtige dromerige schilderijen heeft gemaakt en vertelde dat ze zelf ooit ook een tijd in quarantaine op de ic heeft doorgebracht. Of de potloodtekening van Amber Sterenborg, zo gedetailleerd en realistisch, het lijkt wel een foto." Soms hebben anderen werk ingestuurd. Zoals de oma van Julia, met haar drie jaar tot nu toe de jongste kunstenaar, die een verftekening van haar kleindochter aan de onlinegallery toevoegde. En de moeder van Maud van negen jaar, die online kunstlessen heeft gevolgd en prachtig werk heeft ingestuurd. Het is maar een greep. Wie ook de komende tijd nog van al die kunst wil genieten, vindt de online-artgallery Weespers aan de Kant op dit webadres: kunstinweesp.wixsite.com/gallery.

In de spotlights
Iedere maand zet WadW een van de inzendingen in het zonnetje op de site en die kunstenaar krijgt een leuke prijs. De eerste winnaar is Maud Bosman (foto). Ze krijgt een plekje in de Spotlight van de kunstwebsite én in deze krant.