Afbeelding
Foto: Bob Awick

GGD Gooi en Vechtstreek staat klaar voor golf aan coronatests

WEESP Nu het kabinet heeft aangekondigd dat alle inwoners van Nederland met klachten zich op het coronavirus kunnen laten testen, is het ook bij de GGD Gooi en Vechtstreek alle hens aan dek.

De huidige coronateststraat bij de brandweerkazerne in Bussum kan dagelijks tweehonderd testen aan. Nu iedereen met een loopneus en andere klachten zich mag laten testen, verwacht de GGD dat het aantal oploopt naar vijfhonderd testen per dag. Daarom komt er elders in deze regio een tweede coronateststraat. Merkwaardig genoeg blijft de locatie nog even geheim. GGD-woordvoerster Marije Mansfeld kon vorige week alleen zeggen dat deze tweede straat zo goed als klaar is. Er wordt meer bekend zodra hij in gebruik wordt genomen. "Dat gebeurt pas als het nodig is, dus als er zo veel aanvragen zijn dat we het niet meer alleen in Bussum kunnen bolwerken."

Gedaald

Overigens is het percentage positief op het coronavirus geteste mensen aanzienlijk gedaald. "Er zijn in totaal 847 mensen getest en tot en met vorige week was 14 procent positief getest. Het percentage positieven is teruggelopen van 24 procent in de eerste week naar 1 procent in de afgelopen week." Momenteel mogen alleen bepaalde beroepsgroepen gebruikmaken van de teststraat. "Gemiddeld krijgen we vijftien tot twintig mensen, maar gisteren was het met dertig een drukke dag." Uit cijfers (bijgewerkt tot en met 20 mei) blijkt dat 53 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus (positief getest); 29 mannen en 24 vrouwen. Het betreft inwoners uit Blaricum (2), Gooise Meren (6), Hilversum (29), Huizen (4), Laren (1), Weesp (10) en Wijdemeren (1). De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar (spreiding van 64 tot 98 jaar). De locatie van overlijden betrof 15 keer een ziekenhuis en 38 keer een verpleeghuis.

Testen?

Wie klachten heeft die wijzen op het coronavirus kan zich nu gratis laten testen bij de GGD. Dat kan alleen na een afspraak via de landelijke afsprakenlijn: 0800-1202.

Tweede teststraat wordt ingericht, locatie nog niet bekendgemaakt

Meer informatie op de website van de GGD Gooi en Vechtstreek: www.ggdgv.nl