In de zorg wordt keihard gewerkt, maar het coronavirus slaat soms hard toe. Zoals helaas ook in zorgcentrum De Hogeweyk in Weesp.
In de zorg wordt keihard gewerkt, maar het coronavirus slaat soms hard toe. Zoals helaas ook in zorgcentrum De Hogeweyk in Weesp.

De Hogeweyk blijkt zwaar getroffen door coronavirus

Nu er meer cijfers naar buiten komen, blijkt het coronavirus in Weesp lelijk te hebben huisgehouden. De Hogeweyk is zwaar getroffen.

WEESP Gemeten naar het aantal inwoners zijn er in Weesp relatief veel coronadoden te betreuren. Volgens de NOS was het aantal in mei in Weesp relatief zelfs het hoogste van Nederland, samen met Boxtel en Zwijndrecht. Vooral in zorgcentrum De Hogeweyk zijn zware klappen gevallen.

Uit de cijfers blijkt verder dat Weesp in de hele coronaperiode zwaar getroffen is door het virus. Het aantal besmettingen is hier procentueel vergelijkbaar met dat in Brabant. De NOS put uit cijfers van de RIVM. In totaal zijn er in Weesp volgens het RIVM elf en volgens de GGD tien mensen overleden aan Covid-19. Dit verschil is volgens woordvoerder Coen Berends van het RIVM niet opmerkelijk. "Het gaat veelal om een andere manier van administratieve verwerking."
Toen huisarts Burggraaff recent de cijfers over het aantal coronadoden zag, vond hij dat schokkend en vreemd tegelijk. Uit een evaluatie van de huisartsen in Weesp bleek namelijk dat zij in Weesp vier coronadoden hadden geteld, inclusief zorgcentrum Oversingel, dat net als De Hogeweyk onder de Vivium Zorggroep valt. Maar anders dan Oversingel heeft De Hogeweyk een gesloten zorgsysteem en hebben huisartsen geen zicht op wat daar gebeurt. Woordvoerster Marieke van Dooren van Vivium Zorggroep laat WeesperNieuws desgevraagd weten dat er in mei zes coronadoden te betreuren vielen in De Hogeweyk. De cijfers over maart en april hebben we niet gekregen.
Uit statistieken van de GGD blijkt dat verreweg het grootste aantal coronadoden in verpleeghuizen valt. Dat dit aantal nu bekend wordt, valt niettemin rauw op het dak. Vivium was de afgelopen periode namelijk niet bepaald scheutig met informatie over corona. Maar dat corona binnen de muren van De Hogeweyk een enorme wissel heeft getrokken op de medewerkers, maakte begin mei het relaas van Suzanne Rustenburg overduidelijk. Zij schreef in Het Parool over de laatste levensuren van haar moeder Haddy Rustenburg die in De Hogeweyk werd verzorgd en noteerde onder meer dat zij het warme verpleeghuis niet meer herkende. "Het was zo'n ontzettend gezellig huis met veel groen, bakken kruiden en bloemen, veel activiteit. Nu was het er doodstil. Delen waren afgezet met rood-witte linten. Er liepen mensen in maatpakken bij witte tenten. Alles ademde beklemming en ellende. Binnen hing de geur van ontsmettingsmiddel."

Maand verder

We zijn nu een maand verder en Van Dooren wil graag benadrukken dat het een heel moeilijke en verdrietige periode voor alle betrokkenen is geweest. "De medewerkers en medisch specialisten van De Hogeweyk hebben met man en macht gewerkt om het virus uit de wijk te verbannen. Gelukkig heeft dit keiharde werk van alle betrokkenen zijn vruchten afgeworpen en is De Hogeweyk inmiddels weer helemaal coronavrij."

Lees het uitgebreide artikel op WeesperNieuws Extra