De buurt vindt dat er te veel groen verloren gaat door het bouwplan en voert al lange tijd actie.
De buurt vindt dat er te veel groen verloren gaat door het bouwplan en voert al lange tijd actie.

Voor bouwplan Weesperschool lijkt geen weg meer terug

WEESP De omwonenden van het terrein waar het bouwproject De Weesperschool moet komen, moeten van heel goeden huize komen willen ze er nog iets aan kunnen veranderen. In het proces is op één onderdeel na alles goed verlopen en voor die ene fout verontschuldigt het college van B en W zich.

door Hans Peijs

Het college liet zelf een onderzoek uitvoeren naar het proces rond de grondverkoop aan de Sinnigvelderstraat voor de ontwikkeling van het bouwplan De Weesperschool op de locatie van de voormalige Jan Woudsmaschool. Hiertoe besloot het college naar aanleiding van vragen van het CDA, dat er aan twijfelt of de verkoop van de grond wel in de haak is. Van de resultaten van dat onderzoek zullen de omwonenden (zij hebben zich verenigd in het Comité Behoud Leefbaar Hogewey) niet blij worden. Het college is van plan om het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen zodat er zienswijzen kunnen worden ingediend. In niet-ambtelijk jargon: ontwikkelaar BPD wordt door het college in elk geval niets meer in de weg gelegd om het plan met in totaal 88 woningen te realiseren. Burgers kunnen dus een zienswijze indienen en het is uiteindelijk de gemeenteraad die beslist, maar de kans dat die het plan nog tegenhoudt is klein.
Het plan dat er nu ligt voldoet aan de kaders die door de gemeenteraad zijn gesteld aan het begin van de rit in 2017. De kritiek, ook binnen de gemeenteraad zelf, is dat die kaders te vaag zijn. Maar een weg terug is er niet meer.
Wel is er een fout gemaakt. De aanleiding voor het CDA om aan te dringen op een onderzoek is de vraag of het college verkeerd heeft gehandeld in het licht van afspraken volgens welke het college bij voorgenomen verkoop van projecten van deze omvang (met de verkoop van de grond is ruim 9 ton gemoeid) de raad moet informeren over de financiële kant van het verhaal. Lang verhaal kort: dat is niet gebeurd en daarvoor biedt het college verontschuldigingen aan. Met andere woorden: op dit onderdeel verdient het allemaal niet de schoonheidsprijs, maar daarmee is wat betreft het college de kous af.

Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen wat het met deze informatie doet. Grote kans dat het CDA en wellicht andere oppositiepartijen de messen gaan slijpen. De coalitiepartijen hebben er al eerder blijk van gegeven het belangrijker te vinden dat hier betaalbare koophuizen en sociale huurwoningen worden gebouwd in plaats van dat het groen behouden blijft. De omwonenden blijven intussen onvermoeibaar knokken voor een groener bouwplan.

Lees het uitgebreide artikel op WeesperNieuws Extra