Scheef maaien

Twee keer per jaar maait boer Hans - de vader van Boy - de IJsselmeerdijk tussen Muiden en Muiderberg. Op het eerste deel, direct achter het Muiderslot, grazen onze pinken het gras kort, maar daar waar het fietspad parallel loopt vraagt de dijk om onderhoud.

Een dijk is lastiger te maaien dan een weiland - over een lengte van 2 kilometer rijd je schuin. Ook liggen er veel keien, staan er bosjes en wegwijzers. Gelukkig maait Hans de dijk al 25 jaar en kent hij hem als zijn broekzak.

Logistiek komt het vooral aan op het laatste moment, wanneer het gedroogde gras tot balen moet worden geperst. Omdat er onder aan de dijk een fietspad loopt en het gras niet in de weg mag liggen, moet alles op hetzelfde moment gebeuren. Maar liefst drie voertuigen rijden daarbij achter elkaar: 1) de wiers, die het gras op het fietspad legt, 2) de balenpers, die balen maakt en ze in plastic wikkelt en 3) de trekker met een kar die de balen direct oplaadt.

Nog een fijn feitje tot slot: de onderkant van de dijk is deze keer niet gemaaid: in juni broeden daar veel vogeltjes, zoals de rietzanger.