Bij de gemeente zijn achterstanden ontstaan.
Bij de gemeente zijn achterstanden ontstaan.

Even ademhalen, nu de opgestapelde dossiers te lijf

WEESP Veel, zo niet alles, in het stadhuis stond de afgelopen in het teken van corona. Inmiddels is het grootste leed voorbij en dat betekent dat op het gemeentehuis dossiers die zijn blijven liggen weer worden opgepakt. De hoogste prioriteit daarbij is alles wat te maken heeft met welzijn.

Het gesprek voor de podcast met burgemeester Bas Jan van Bochove begint deze week met het bericht dat ziekenhuis Tergooi vrijdag naar buiten bracht - en dat wij in deze krant ook op pagina 3 hebben meegenomen: Tergooi al paar dagen coronavrij. Een mooi bericht, maar ook een link bericht. Als je hierdoor denkt dat corona voorbij is, is dat een absolute denkfout, vindt Van Bochove. "We moeten nog steeds erg voorzichtig blijven omdat het coronavirus nog steeds onder ons is. Zeggen dat we coronavrij zijn, vind ik een slecht signaal, want dat wekt de suggestie dat we geen afstand meer hoeven te houden en onze handen niet meer hoeven te wassen. We moeten ons aan deze regels blijven houden. Alertheid is gewoon geboden."

Ademhalen

Maar het is wel rustiger, qua corona. Ook op het gemeentehuis staat niet meer alles in het teken van corona en de gevolgen. Er kan, bevestigt Van Bochove, nu even worden ademgehaald. Op de vraag of het gemeentehuis heeft gezucht onder corona, antwoordt hij: "Dat is maar net hoe je het zelf ervaart en voelt. Maar langzamerhand is iedereen gewend aan de nieuwe situatie. Wij waren de eerste twee maanden als beleidsteam van de gemeente dagelijks virtueel bijeen. Nu kunnen we dat afbouwen."

Blijven liggen

Op het gemeentehuis is thuiswerken het devies, maar er zijn functies waarbij dat niet kan. Vooral op Burgerzaken is dat het geval. "Mensen hebben nu eenmaal rijbewijzen en paspoorten nodig en we moeten er zijn voor geboorteaangiften. Tussen onze medewerkers en de bezoekers zit een plastic scherm en er is een protocol met vragen als 'ben je ziek geweest?' en 'ben je verkouden?"
De afgelopen tijd zijn ook verschillende dossiers blijven liggen. Een voorbeeld is het terrassenbeleid. Bedoeling was dat hier na een schier eindeloze discussie een klap op zou worden gegeven, maar dat is nog niet gebeurd. "En denk ook aan de Omgevingsvisie waar we nu aan werken. Ook op het gebied van welzijn hadden we zaken willen oppakken, die zijn blijven liggen. Het college bekijkt nu wat prioriteit heeft en daarbij kun je denken aan het hele welzijnsdeel. Hoe gaat het met de mensen, wat betekent dit voor mensen die een uitkering aanvragen, hoe gaan we om met schuldhulpverlening, hoe gaan we om met de voedselbank: al dat soort vragen heeft nu prioriteit. Welzijn is namelijk het welbevinden van mensen en dat moeten we goed in beeld hebben."

'Voorzichtig blijven omdat het coronavirus nog steeds onder ons is'

De podcast is te beluisteren via WeesperNieuws Extra