Lily (6) heeft een spierziekte en daardoor valt ze vaak. Een rolstoel is onontkoombaar.
Lily (6) heeft een spierziekte en daardoor valt ze vaak. Een rolstoel is onontkoombaar.

'Mama, kun jij het stuur in mijn hoofd maken?'

Sinds Lily's diagnose stapelen de problemen zich op in het gezin Prijn in Weesp. Hun hoop is gevestigd op een doneeractie.

WEESP Eind 2019 kregen Rijka en Benjamin Prijn te horen dat hun oudste dochter Lily (6) een zeldzame hersenziekte heeft die haar spieren aantast. Binnen afzienbare tijd zal zij afhankelijk zijn van een rolstoel. Dat is al naar genoeg, maar het gezin loopt hierdoor tegen allerlei andere problemen aan en dat groeit hun boven het hoofd.

De ziekte waar Lily aan lijdt heet Friedreich Ataxie en komt gemiddeld bij 2 op de 100.000 mensen voor. Haar spierkracht neemt af waardoor ze snel valt, veel struikelt en weinig kracht heeft. Daarnaast is ze vatbaarder voor onder andere hartaandoeningen en suikerziekte. Het begon allemaal toen Lily 3 jaar was. Rijka: “Toen begonnen we te merken dat ze anders was dan haar leeftijdsgenootjes. Ze viel vaker en als ze moe was, kon ze niet meer lopen. Uiteindelijk deed de kinderneuroloog een MRI en een DNA-test en ze bleek Friedreich Ataxie te hebben. Wat Lily’s levensverwachting is, durft de arts niet te zeggen. Onze wereld stortte in en we waren kapot van verdriet en boosheid."

Er breekt een onzekere tijd aan. Het gezin moet leren omgaan met de dagelijkse extra zorg en het feit dat hun oudste dochter ongeneeslijk ziek is. Rijka vertelt dat ze minder is gaan werken om voor Lily te kunnen zorgen. Hoewel ze haar leven zo normaal mogelijk proberen te houden, merkt Lily dat ze niet altijd even goed mee komt met de andere kinderen.“Lily begint te beseffen dat ze anders is dan andere kinderen. Dat ze zo vaak valt, vindt ze heel erg stom aan zichzelf. Ze wil zo graag meedoen met de anderen, lekker rennen en tikkertje spelen. Maar dat gaat niet." Aan kinderen met Friedreich Ataxie wordt uitgelegd dat het stuur in hun hoofd ziek is en ze daarom steeds vallen. Rijka vertelt: “Lily vroeg laatst: mama, kun je mijn stuur maken? Nou, dan breekt je hart hoor."

Onhoudbare leefsituatie

De woonkamer en de tuin van de familie Prijn zijn alleen bereikbaar via een trap. En dat is een groot probleem. Lily kan nu nog traplopen, maar het zal niet lang meer duren voordat ze dat niet meer kan. De woning is gewoonweg niet geschikt voor Lily. “We hebben gekeken of er een traplift geplaatst kan worden, maar de trap is te smal. Lily is nu af en toe al te moe om naar boven te lopen en dan moeten we haar naar boven dragen." Verhuizen is niet eenvoudig. Benjamin is voor zichzelf begonnen en kan nog geen hypotheek krijgen voor een eengezinswoning. En voor een sociale huurwoning verdienen ze te veel. “We vallen tussen wal en schip. Gelukkig is de gemeente Weesp samen met andere instanties aan het bekijken of we niet een vrijstelling voor een sociale huurwoning kunnen krijgen." Verhuizen naar een regio waar de huizenprijzen lager liggen, is geen optie. “Lily heeft al zo veel teleurstellingen moeten verwerken en we willen haar niet ook nog haar vertrouwde omgeving afnemen." Ze heeft het enorm naar haar zin op basisschool de Terp, opa en oma wonen in Weesp en ook haar gastouder. “Ons hele sociale leven is in Weesp”, vertelt Rijka. In hun huidige huis kunnen ze geen aanspraak maken op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO, omdat het niet voldoet aan de eisen. De WMO ondersteunt gezinnen zoals de familie Prijn onder meer bij het bewoonbaar maken van een woning voor mindervaliden. Dus willen ze aanspraak kunnen maken op die subsidie, dan moeten ze eerst een ander huis hebben. “Het zou voor ons echt een last van onze schouders zijn. Het is eigenlijk niet in woorden te omschrijven. Ik ben er nu dagelijks mee bezig. Ik wil een gezonde leefomgeving voor mijn kind zodat ze nog, zolang als dat kan, een beetje een normaal leven kan hebben."

Inzamelactie

Gezin kan alle hulp gebruiken, al 3000 euro aan donaties binnen

De familie is een actie begonnen om geld in te zamelen. Ze willen dat geld gebruiken om aanpassingen voor Lily te kunnen bekostigen. Of, als ze toch aanspraak kunnen maken op de WMO, een auto kopen waarmee ze Lily kunnen blijven vervoeren als ze straks in een elektrische rolstoel zit. De teller loopt inmiddels richting de drieduizend euro.

Ook doneren? Ga naar nl.gofundme.com (zoek op Prijn)

Er komt veel op Benjamin en Rijka af.