Boa's zorgen voor de handhaving van onder andere de coronaregels op de markt.
Boa's zorgen voor de handhaving van onder andere de coronaregels op de markt.

Wapenstok in zicht voor boa's Weesp

WEESP Als het aan burgemeester Bas Jan van Bochove ligt, worden de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van Weesp uitgerust met een wapenstok.

door Marieke van Veen

Het gaat om de zogenoemde korte variant, die de Nederlandse politie tot de zomer van 2018 gebruikte. De Nederlandse Boa Bond en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn overeengekomen dat boa's een korte wapenstok moeten kunnen krijgen als het lokale gezag dat nodig vindt.

Ook de boa's van Weesp hebben soms te maken met agressie. In april was er een incident waarbij boa's vanuit het niets in de rug werden aangelopen door een groepje, waarna er gescholden werd. De politie werd erbij geroepen en er werd een boete uitgedeeld. De meeste meldingen in Weesp gaan over verbaal geweld van mensen die door boa's worden aangesproken. "Over het algemeen is het zo dat als de boa’s even uitleggen wat er aan de hand is, Weespers daar goed op reageren. Maar soms is er een grote mond”, zei de burgemeester. Hij heeft er begrip voor dat boa’s een wapenstok willen dragen. In het geval Weesp moet er wel eerst afstemming plaatsvinden met Amsterdam, omdat er vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling in juni 2019 al een ambtelijke fusie heeft plaatsgevonden. Er werken ook boa's uit Amsterdam in Weesp.