De treurige situatie op de oude begraafplaats Landscroon langs de Korte Muiderweg in Weesp.
De treurige situatie op de oude begraafplaats Landscroon langs de Korte Muiderweg in Weesp.

Schreeuw om aandacht voor het 'stenen stadsarchief'

Korrie Korevaart houdt zich bezig met oude begraafplaatsen en wandelde over Landscroon in Weesp. Ze schrok zich rot.

WEESP Korrie Korevaart wandelde anderhalf jaar geleden voor Terebinth, een tijdschrift voor funerair erfgoed, over de begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg en schreef er een pakkend artikel over dat vol argumenten zit om van deze begraafplaats zo snel mogelijk een gemeentelijk monument te maken.

Ze omschrijft de in 1829 ingerichte begraafplaats als "een prachtig wandeldoel voor wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van het pittoreske stadje aan de Vecht". Ze geniet van de natuur die hier in zekere rust haar gang heeft kunnen gaan. Daarna maakt de verwondering plaats voor verbazing. Korevaart ziet met lede ogen aan hoe het verval hier heeft toegeslagen en hoe weinig de gemeente daartegen doet. "Weesp moet voorzichtig zijn met dit openluchtmuseum en binnenkort de ergste schade verantwoord laten restaureren, wil het zijn stadsgeschiedenis respecteren", schrijft ze. Op Landscroon liggen veel oud-burgemeesters van de stad begraven, dezelfde mannen die in het stadhuis met een fotogalerij worden geƫerd. Hun graven liggen er minder fraai bij. Korevaart wijst ook op de leden van de cacaofamilie Van Houten die op Landscoon begraven liggen. "In vergelijking met wat Van Houten de stad heeft gebracht, hadden de graven beter behandeld kunnen worden. Museum Weesp besteedt alle aandacht aan het werk van de levenden, maar op Landscroon staat het hekwerk rond het graf van de doden weg te roesten."

Korevaart schreef haar artikel voor het tijdschrift van Terebinth, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten (funerair erfgoed) in Nederland. Ze noemt deze plek "een stenen stadsarchief" en pleit ervoor het om te vormen tot stadspark, met beperkte begraaffunctie. Er ligt al langer een advies om van Landscroon een gemeentelijk monument te maken. De gemeenteraad neemt daar binnenkort een besluit over.

Lees het hele artikel op WeesperNieuws Extra