Afbeelding

Kosten coronacrisis worden helder, bezuinigingen niet uitgesloten

WEESP Vooralsnog zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente nog te overzien, maar dat kan allemaal nog anders worden. Zeker als er een tweede golf komt, moet de gemeente de broekriem stevig aanhalen, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

door Hans Peijs

In april (de cijfers van mei zijn nog niet binnen) was het aantal ww-uitkeringen gestegen van 289 in maart naar 354. In april 2019 waren dit er 298. Terzijde: deze stijging met bijna 19 procent is het hoogste stijgingspercentage in de regio. Verder heeft het UWV aan de gemeente doorgegeven dat van ongeveer 100 Weespers de komende maanden de ww-uitkering afloopt. Hoeveel van hen een beroep zullen doen op bijstand is niet bekend, maar vooralsnog valt het volgens de burgemeester op dit moment alleszins mee. “Het zijn geen grote aantallen”, zegt hij met een ruime slag om de arm omdat er nog veel vraagtekens zijn.
Verder zijn aan ondernemers eind april 180 NOW-regelingen (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) toegekend en er zijn in Weesp circa 400 aanvragen voor de zogeheten TOZO-regeling (tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) toegekend. Of dit een groot aantal is in relatie tot het aantal ondernemers in Weesp, is niet aan te geven, zegt Van Bochove. “Maar op het eerste gezicht denk ik dat het een aantal is dat hoort bij de omvang van een stad als Weesp.”

Gaten

Aan de kant van de uitgaven hakt de coronacrisis er dus in, terwijl er ook aan de inkomstenkant gaten vallen. Over het eerste half jaar worden bijvoorbeeld geen precariobelasting op de terrassen en geen reclamebelasting geheven en alleen voor deze periode heb je het dan over een inkomstenderving van rond de 60.000 euro. Het college moet nog een ei leggen of deze belastingen ook in het tweede half jaar niet worden geïnd, wat volgens Van Bochove trouwens niet mag worden vertaald als dat het college overweegt om deze belasting voor het hele jaar te schrappen.

Pijn

Tegen het licht van deze cijfers is het helder dat de coronacrisis financiële pijn doet. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren reserves opgebouwd. Aan het begin van de crisis in maart stelde het college hieruit direct 500.000 euro ter beschikking voor een aantal maatregelen die noodgedwongen werden genomen. Het moment om te gaan nadenken over de consequenties nadert niettemin met rasse schreden. “Ik sluit niet uit dat we op enig moment moeten nadenken over bezuinigingen.”