De activiteiten starten weer op, zoals de fietstochten. Begin juli is er zelfs een scootmobielvierdaagse.
De activiteiten starten weer op, zoals de fietstochten. Begin juli is er zelfs een scootmobielvierdaagse. Foto: Versa Welzijn Bastiaan Tuenter

Buurtsportcoaches helpen om deze tijd goed door te komen

Na de wandel-, avond- en de zwemvierdaagse komt er nu ook een vierdaagse voor scootmobielen. De buurtsportcoach legt uit.

WEESP De sportactiviteiten die de buurtsportcoaches van Versa Welzijn in Weesp organiseren, trekken na de versoepeling van de coronamaatregelen steeds meer mensen. En daar is buurtsportcoach Ingmar Kolbrink blij mee. Hij heeft namelijk als missie zo veel mogelijk ouderen alsook andere Weespers met een afstand tot de reguliere sportwereld, in beweging krijgen. "Want bewegen is goed voor de mens, je voorkomt er kwalen mee en het brengt mensen met elkaar in contact", weet hij net als iedereen.

De afgelopen periode hebben de coaches contact gehouden met jong en oud in de verschillende wijken. "Waar mogelijk hebben we de Weespers zo goed mogelijk geprobeerd te helpen de tijd goed, gezellig en gezond door te komen", vertelt Kolbrink. Hij merkte daarbij een aantal schrijnende gevallen op. "In bijvoorbeeld Oversingel zaten mensen die graag naar buiten wilden en dat fysiek ook konden, maar dat mochten ze niet en dat was wel pijnlijk om mee te maken. We zijn ook een paar keer naar de binnentuin geweest om daar zo goed en zo kwaad als het ging met de mensen te praten en we hebben contact gezocht via Facetime."

Inmiddels is het gebruikelijke weekprogramma weer opgepakt. Elke maandag van 11.30 tot 12.30 en woensdag van 10.00 tot 12 uur staat er een wandeling op het programma en elke donderdagochtend kan er van 14.30 tot 15.30 uur worden getennist. Afhankelijk van het weer is er op donderdag ook een fietstocht, van 10.30 tot 13.00 uur. "Dus even bellen of het doorgaat is handig. Het zijn in elk geval altijd leuke tochten in de omgeving van Weesp. Eerst een stukje fietsen, daarna even ergens een kopje koffie drinken en dan weer richting Weesp, heel gezellig. Ja, iedereen kan aanhaken." Bij het tennis kwamen vorige week twaalf mensen, er is nog plaats voor vier deelnemers.
Nieuw is de scootmobielvierdaagse, die wordt gehouden van 1 tot en met 4 juli van 10.45 tot 13.00 uur. Het idee hiervoor is ontstaan uit de toerrit die elke maand voor scootmobielers wordt gehouden. "We rijden vier dagen achter elkaar een route. Die zijn uitgezet door degene die altijd onze routes uitstippelt en zijn voor iedereen op een scootmobiel goed en veilig te doen. Elke tocht is tussen de 15 en 18 kilometer en elke dag wordt na afloop op de tennisbaan geluncht. De deelnemers kunnen hierbij rekenen op een goede begeleiding. Tot nu toe hebben zich zes mensen aangemeld en ik hoop op minimaal tien", zegt Kolbrink.

Zomervakantie

Tot slot: in de zomervakantie organiseert Versa Welzijn op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend voor de jeugd sport- en spelactiviteiten op een aantal schoolpleinen. Ook de ochtendwandeling wordt gehouden en in principe ook de scootmobieltocht. Alle activiteiten starten bij het kantoor van Versa Welzijn aan de Papelaan 99. Met uitzondering van de scootmobieltocht en het tennis zijn alle activiteiten gratis. Meer informatie en opgeven kan bij sportiefweesp.nl.