Oud-burgemeester Bart Horseling (links) was er een halve eeuw geleden bij in het Kralingse Bos.
Oud-burgemeester Bart Horseling (links) was er een halve eeuw geleden bij in het Kralingse Bos. Foto archief Bart Horseling

door Hans Peijs

WEESP Zeg je Kralingse Bos, dan veren veel zeventigers direct op. Dit park in Rotterdam was de plek waar precies 50 jaar geleden het Holland Pop Festival werd gehouden. Dit Nederlandse antwoord op Woodstock is in sommige kringen mythische vormen gaan aannemen. Vraag maar aan oud-burgemeester Bart Horseling, want die was erbij in Kralingen.

Het was de ongedwongen tijd van hippies, flower power en de hasjpijp die vrolijk rondging. Toch was het vooral de bezetting op het podium die het ‘m deed bij het festival dat over drie dagen was uitgesmeerd. Want ga maar na: Jefferson Airplane, Santana, The Byrds, Dr. John the Night Tripper, Canned Heat, Soft Machine, Mungo Jerry en natuurlijk Pink Floyd, dat het festival op zondagavond laat afsloot met een geweldig concert.
Het was een bezetting die de toen 21-jarige Bart Horseling niet kon weerstaan. Je kunt het je moeilijk voorstellen, maar de oud-burgemeester van Weesp droeg als een van de eersten het haar tot ver over de oren, zeer tegen de zin van de gevestigde orde. "Ik was met drie medestudenten. We hadden net onze tentamens afgerond, hebben de uitslag niet afgewacht want dat geloofden we allemaal wel, toen we vrijdags naar Kralingen vertrokken. Wij hadden keurig een kaartje gekocht. Achteraf helemaal niet nodig, want iedereen wandelde gewoon naar binnen, niet normaal."
Van het concert is een legendarische film gemaakt: Stamping Ground. Die is zaterdagavond 27 juni twee keer geprogrammeerd tijdens het Muziekfilmfestival in de City of Wesopa. Hij wordt vertoond in aanwezigheid van organisator George Knap (inmiddels 86). Kaarten kosten 10 euro via www.wesopa.nl.

Een uitgebreide terugblik met Bart Horseling staat op WeesperNieuws Extra.