Van de lezers

Páápeláán

Wie vroeger wilde weten of iemand een oorspronkelijke Weesper was, hoefde alleen maar te luisteren hoe hij of zij de Papelaan uitsprak: zei diegene PàpèLân met een Amsterdams accent dan was het een geboren Weesper. Zij diegene echter keurig Páápeláán, dan kwam je van buiten.
Helaas geldt die regel niet meer. Tegenwoordig zijn er andere kenmerken. Rijdt diegene op een elektrische bakfiets en is zij blond en slank en heeft hij een knotje en/of tatoeages, en luisteren de drie kinderen naar Olivier, Fleur en Mozes? Doet hij of zij iets "creatiefs"? Dan hebben we te maken met een nieuwe buitenstaander. Over de rollende r nog maar te zwijgen. Het valt mij op hoe deze uniform al deze nieuwe Weespers zijn. Ik snap dat de nieuwe wijk Weespersluis een impuls voor de stad is, maar de diversiteit van de stad lijdt. Er komen nieuwe mensen, en ik begin bijna de norse, korte, sarcastische, binnensmonds pratende oud-Weesper te missen. We gentrificeren, om maar eens een modewoord te gebruiken.
Tinie Zanten

Weesperschool

Met verbazing heb ik kennis genomen van de conclusie, getrokken door BPD, dat in de kritiek op het plan-Weesperschool de acht grondgebonden woningen een 'pijnpunt' zouden vormen. Dit is ver bezijden de waarheid. Het grote pijnpunt is het bebouwen van het plantsoen. De grondgebonden woningen zijn alleen maar door BPD aan het plan toegevoegd zodat ze een winstgevend project zouden hebben. Er werd in de uitgeschreven tender helemaal niet over dat soort woningen gesproken. Daar was de vraag om 50 woningen in de sociale sector op te leveren. Dat BPD met een aantal van 80 woningen kwam, is voor hun eigen rekening. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het appartementenblok in het plantsoen verplaatst gaat worden naar het terrein van de voormalige school. Op de plek van de grondgebonden woningen. Dit zou een te gemakkelijke oplossing zijn. De bewoners van de Waarschapsstraat zouden dan tegen een enorm, donker, blok van vier etages hoog aankijken. Uitgaande van het verzoek om 50 woningen op te leveren kan dat makkelijk in een gebouw dat niet hoger is dan 2 etages door bijvoorbeeld een U-vorm toe te passen. In de bestaande blokken zijn er immers 40 appartementen per blok. En als een projectontwikkelaar, welke dan ook, geen kans ziet om er een winstgevend project van te maken met 50 woningen, is het plan al vanaf de start een ondoordachte luchtballon geweest.
J.W. de Jong

Vrijheid

Ik wil graag reageren op het artikel in WeesperNieuws van woensdag 24 juni j.l. getiteld 'Bloemen bij stadhuis uit protest tegen coronamaatregelen'. Als tieners tegen volwassenen 'schaam jullie' zeggen, is dat soms oké (Greta Thunberg). Als ouderen dat tegen jongere mensen zeggen, is dat niet oké, daarvan ben ik mij zeer bewust. Toch kwam ik bijna in de verleiding om dit wél te zeggen tegen degenen die bloemen legden bij het gemeentehuis, vergezeld van de boodschap: 'Gecondoleerd met de dood van de vrijheid in dit mooie Nederland'. Dat er wrevel is ontstaan over de duur van de beperkende maatregelen en dat er vaak inconsequenties waren te constateren, kan ik begrijpen. Het 'schaam jullie' zeg ik dus niet, maar wel wil ik opmerken dat ik deze ontwaarding van het begrip 'vrijheid' zeer stuitend vind. De afgelopen maanden is er in het kader van 75 jaar bevrijding heel veel gesproken, gedacht en gedebatteerd over de inhoud en de essentie van vrijheid. In de Tweede Wereldoorlog, die sommigen nog heel levendig voor de geest staat, werd deze vrijheid - die voor velen het recht er te zijn en voor velen het recht te denken wat we willen - door de bezetter voortdurend flagrant geschonden, zoals ook op dit moment op veel plekken in de wereld helaas het geval is, en niet eens zo heel ver van hier.
Het lijkt of deze reflecties over het wezenlijke van vrijheid totaal aan de bedenkers van deze smakeloze kreet voorbij is gegaan. Het enige wat ik hierbij wil vragen is: stop alsjeblieft verdere degradering, uitholling en misbruik van het heel kostbare begrip 'vrijheid'.
Fransje van Overbeeke, 90 jaar