Minima kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een hogere bijdrage voor de contributie van een sportvereniging.
Minima kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een hogere bijdrage voor de contributie van een sportvereniging. Archieffoto: Hans Peijs

Meer financiële support voor minima

WEESP In de aanloop naar de fusie met Amsterdam in 2022 kunnen Weesper minima volgend jaar al gebruikmaken van een aantal voordelen die ze nu nog niet hebben. Het gaat om schoolgerelateerde kosten, het Jeugdfonds Sport en Cultuur (waaronder zwemles met een gegarandeerd diploma), een pc-regeling, kindbonnen via de Stadspas en gratis openbaar vervoer ouderen (GOV).

Dit voorstel doet het college van B en W aan de gemeenteraad, die nog akkoord moet gaan. Deels gaat het om voorzieningen die Weesp al kent, maar via het Amsterdamse beleid gunstiger zijn voor de Weesper inwoner, deels gaat het om voorzieningen die Amsterdam inzet, maar Weesp nog niet. Het gaat om de volgende regelingen:

- Het Kindpakket wordt vervangen door de Scholierenvergoeding Amsterdam. Inhoudelijk komen de regelingen overeen, maar de maximale vergoeding wordt gemiddeld 100 euro hoger.
- De declaratieregeling Jeugd Sport en Cultuurfonds wordt vervangen door de Sportvergoeding Jeugd en het Jongerencultuurfonds. Deze gaan uit van een hogere maximale vergoeding dan de huidige. Het gaat om een bijdrage voor contributies aan sportclubs en om zwemles met een gegarandeerd diploma.
- Een pc-regeling voor schoolgaande kinderen om een pc of laptop aan te schaffen. Weesp kent deze regeling niet. Het betreft de scholieren van 10 t/m 12 jaar en de groep van 13 t/m 17 jaar.
- Met de introductie van de Stadspas biedt de gemeente aan kinderen van 0 tot 14 jaar ook kindbonnen aan (babybon voor 0-2 jarigen, boekenbon voor 3-9 jarigen, kledingbon voor 9-14 jarigen). Het betreft een tegoed voor de aanschaf van kleding, babyartikelen of een boek bij een jaarlijks door de gemeente te bepalen instelling.
- AOW'ers met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen met een persoonlijke ov-chipkaart gratis reizen in Weesp en Amsterdam met GVB, Connexxion en EBS.