Van de lezers

Roetveegpiet (1)

Als ik het allemaal goed begrijp heeft het comité dat jaarlijks in Weesp de sinterklaasintocht organiseert, na goed overleg, of met het mes op de keel zo u wilt, besloten om dit jaar een intocht met roetveegpieten te organiseren. Een en ander is het gevolg van een naar verluidt meerjarige dialoog tussen het gemeentebestuur en genoemd comité. Een op het eerste gezicht wijs besluit, immers de zwartgeschminkte Piet wordt door een kennelijk belangrijk deel van de bevolking als beledigend, ja, zelfs als discriminerend ervaren. Iets dergelijks kan nooit de bedoeling zijn. Maar hoe zit het nu met mensen met duidelijke pigmentvlekken in hun gezicht? Zij zullen straks voor roetveegpiet uitgemaakt worden, en dus is er straks een nieuwe groep die, wellicht, geen plezier aan het sinterklaasfeest zal beleven. Maar mogelijk is er goed nieuws voor de zwarte Piet-fans. Immers, burgemeester Van Bochove heeft aangegeven dat hij door middel van een dialoog tot een oplossing wilde komen. Het dit jaar kiezen voor de roetveegpiet, zou daarmee niet zonder meer het einde van de zwarte Piet moeten betekenen. Ik vermoed echter, dat nu dit jaar voor de door Van Bochove gewenste roetveegpiet is gekozen, de dialoog als geëindigd wordt beschouwd. Zoals al eens eerder door mij gesteld is er helemaal nooit sprake geweest van dialoog. Want bij een dialoog is de uitkomst ongewis, en dat was hierbij zeker niet het geval.
Michel van Gemert

Roetveegpiet (2)

Zet in plaats van Zwarte Pieten clowns neer. Kunnen ze tenminste ook weer grappig doen. Geef ze een veer en oorbellen, een zwarte veeg hier en daar, clownskleding zal het ook goed doen. Het is een kinderfeestje.
Greet Sinkeler

Roetveegpiet (3)

Zondagmorgen 5 juli om 8 uur fietsend langs ons stadhuis in het nog slapende Weesp werd ik opgeschrikt door een macaber beeld. Aan de trapleuning van het stadhuis was een pop van ongeveer 1 meter aan zijn hals opgehangen. De pop stelde een Zwarte Piet voor zoals ik die nog uit mijn jeugd herinner. Toen onschuldig, niets aan de hand. Maar nu weten we toch beter. Waarom willens en wetens geen rekening houden met gevoelens van medemensen die zich gekwetst voelen door 'Zwarte Piet' en dan laat ik de associatie die ik had bij het beeld achterwege van een aan zijn hals bungelende pop. Aan de Grote Kerk hangt gedurende al een tijd een bord met de tekst 'Houd moed en wees lief voor elkaar'. Laten we dat doen!
Henri de Raad

Sneeuwwitje gestolen

Waarom moeten mensen altijd jatten, er zijn bij ons al zo veel beeldjes uit de tuin gestolen. Nu weer een beeldje van Sneeuwwitje. Wat een vreselijke personen die dit doen! Wie heeft wat gezien?
Leni Snel, Oudegracht

Vrijheid (2)

In het WeesperNieuws van vorige week schrijft mevrouw Van Overbeeke dat ze niet begrijpt waarom er bloemen zijn gelegd 'voor de dood van de vrijheid […]'. Ja, we leven in een merkwaardige tijd. Een periode waarin artsen in hun beroepsvrijheid worden beknot, de hoofdredacteur van De Volkskrant openlijk toegeeft zijn berichtgeving te censureren, informatie van internet wordt verwijderd en de Nederlandse Grondwet gedeeltelijk buiten werking is gesteld. Stappen richting vrijheden van de Chinese Volksrepubliek? Wellicht dat we de dag nog gaan beleven dat geheime rapporten openbaar worden (zoals gebeurd is over de Mexicaanse Griep, in 2009) waaruit misschien wel zal blijken dat in Nederland het overheidsbeleid vanwege corona meer slachtoffers heeft geëist dan het virus zelf.
Wim Jansen