Burgemeester van Bochove verrast Cees van Vliet (rechts) met het ereburgerschap.
Burgemeester van Bochove verrast Cees van Vliet (rechts) met het ereburgerschap. Foto's: Hans Peijs

'Jij bouwt, en zo kunnen anderen weer op jou bouwen"

Cees Van Vliet is vrijdag benoemd tot ereburger van de stad Weesp. Dit is de hoogste onderscheiding die de gemeente voor een burger kent.

WEESP De erepenning werd vrijdag aan Cees van Vliet uitgereikt tijdens de officiële heropening van de door hem gerestaureerde Laurentiuskerk.

Van Vliet krijgt de erepenning voor zijn verdiensten voor de Weesper samenleving. Het meest in het oog vallen de uitgebreide restauratiewerkzaamheden van veel historische panden, met als kers op de taart de transformatie van de Laurentiuskerk.

Weesper erfgoed
Voor de manier waarop Van Vliet met het Weesper erfgoed omgaat, kreeg hij al eerder waardering van onder meer de Historische Kring Weesp, het Cuypersgenootschap, de Bond Heemschut en de Vereniging tot Behoud van Karakteristiek Weesp. Verder kan een groot aantal plaatselijke organisaties en verenigingen op zijn (financiële) ondersteuning rekenen. Burgemeester Van Bochove zei bij de uitreiking: “Jij bouwt, en zo kunnen anderen weer op jou bouwen." De nieuwe ereburger was zichtbaar geëmotioneerd.

Dit was niet het enige hoogtepunt van de opening. Er werd ook een spectaculair glas-in-loodraam onthuld boven de entree van het proeflokaal van Wispe Brouwerij. Hierin zijn onder andere Cees en zijn vrouw Nicole vereeuwigd, het nieuwe wapen van de gemeente Weesp zit erin, je ziet de 'Janton ooievaar' die verwijst naar de vorig najaar overleden architect Janton Stork die de nieuwe Laurentiuskerk heeft ontworpen en er is graan te zien dat symboliseert dat hier de proeverij van Wispe Brouwerij en jeneverstokerij Anker Weesp zijn gevestigd.

Tevens reikte André Verheul die dag aan Van Vliet het eerste exemplaar uit van zijn boek over de Laurentiuskerk Van de kerk naar de kroeg.

Het feestelijk onthulde glas-in-loodraam.