Afbeelding
| Foto: Pixabay

Cel dreigt voor witwassende Diemenaar

DIEMEN Tegen een 25-jarige inwoner van Diemen is 4 jaar celstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist voor betrokkenheid bij witwassen, diefstal, oplichting en phishing-activiteiten.

De man zou van november 2018 tot maart 2019 samen met anderen voor twee ton schade hebben aangericht aan particulieren en banken door via nepe-mails en sms'jes toegang tot bankrekeningen te krijgen. In totaal zou de Diemenaar volgens het Openbaar Ministerie € 66.000 cash hebben ontvangen en witgewassen.

Aan slachtoffers werden e-mails verzonden die afkomstig leken te zijn van banken. Vervolgens werden de slachtoffers via een link in de e-mail naar een phishingwebsite geleid die sterke gelijkenissen vertoonde met de authentieke webpagina van de echte bank. De slachtoffers werd gevraagd bank-, adres- en persoonsgegevens in te vullen waarna er geld van hun rekeningen werd afgeschreven. Naast de misleiding en diefstal via e-mail werden slachtoffers ook benaderd via sms'jes.

'Doorgeslagen'

De Diemenaar ontkent de beschuldigingen. Hij omschrijft zichzelf als een ambitieuze jongeman die doorgeslagen is in het verlenen van zijn it-diensten aan anderen. Hij was via social media benaderd om voor derden websites te beheren en te onderhouden. "Dat heb ik gedaan. Op een gegeven moment had ik wel door dat er iets niet klopte, maar toen kon ik niet meer terug. Ik werd bedreigd”, aldus de Diemenaar.

De officier van justitie noemt de man een opportunist die pas vorige week, op de zitting, is gaan verklaren over zijn eigen rol. "U heeft het hele dossier rustig kunnen lezen en uw eigen verklaring kunnen aanpassen”, aldus de openbaar aanklager. Naast de celstraf wil de officier van justitie dat de Diemenaar zijn slachtoffers de geleden schade van in totaal twee ton terugbetaalt.

Cyberteam

De Diemenaar kon op 5 maart 2019 worden aangehouden nadat het cyberteam van de politie Midden-Nederland in juni 2018 een aangifte binnenkreeg van phishing. Op de in beslag genomen laptop en telefoons stonden onder meer software voor het verzenden van sms-berichten, kopieën van bankwebsites, nepsites en lijsten met namen en e-mailadressen van slachtoffers. De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak.