Mooie plekjes zijn er zat in Weesp, zoals hier aan de Vecht.
Mooie plekjes zijn er zat in Weesp, zoals hier aan de Vecht. Foto: Ingrid Voet

Gemeente wil weten hoe
u Weesp ziet in 2060

De gemeente wil een bruidsschat achterlaten voor Amsterdam en heeft daar de hulp van de inwoners bij nodig.

WEESP Hoe ziet de ruimtelijke ontwikkeling in Weesp er de komende decennia uit? Op die vraag gaat de gemeente Weesp de komende maanden het antwoord vinden. Het antwoord wordt uiteindelijk gevat in de ‘Omgevingsvisie Weesp 2050’ en de burgerij wordt hierbij betrokken. Daarvoor is op een speciale website een vragenlijst samengesteld.

Iedereen kan de vragenlijst invullen. Wie dieper op de vragen in wil gaan, krijgt na afloop een uitnodiging voor een vervolgenquête. De vragen zijn onder andere tot stand gekomen met medewerking van het Toekomstpanel Weesp. Dit is een groep van zo’n 150 betrokken Weespers, ontstaan in 2017, om met de gemeente mee te denken over de bestuurlijke toekomst van Weesp.

Bruidsschat

De 'Omgevingsvisie Weesp 2050' moet de bruidsschat van de gemeente worden. “Een betere bruidsschat kan onze stad zich niet wensen”, stelt wethouder John Vos. “Vanaf 2022 houdt Weesp op te bestaan als zelfstandige gemeente. Door alle wensen die we nu hebben en die vast te leggen in een omgevingsvisie zorgen we ervoor dat we decennialang toch onze stempel kunnen drukken op de ruimtelijke ontwikkeling van onze stad.”

Vinger aan de pols

De gemeente houdt de vinger aan de pols bij de invulling van de enquête. Blijkt dat niet alle groepen voldoende worden vertegenwoordigd, dan wordt daar na de zomer actie op genomen. Eind dit jaar ligt er een concept, daar kan iedereen op schieten en uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wat de visie wordt. Naar verwachting kan de omgevingsvisie voor de zomer volgend jaar zijn vastgesteld. De gemeente Amsterdam zal de visie van Weesp na de fusie overnemen en integreren in de eigen omgevingsvisie, die ook in 2021 gereed is.

Fotowedstrijd: teken of fotografeer uw favoriete plek in Weesp

Foto- en tekenwedstrijd

In het kader van deze enquête heeft de gemeente een foto- en tekenwedstrijd opgezet. Weespers worden opgeroepen om een bijzondere plek vast te leggen en dat kan zowel ineen tekening als met een fototoestel (of smartphone). Dat kan een plek zijn die u dierbaar is, mooi vindt of die u om een andere reden aanspreekt.

Placemat

Voor meer informatie kan eenieder onder andere terecht bij een speciale placemat die deze zomer twee keer bij het WeesperNieuws wordt verspreid. De inzending voor beide wedstrijden kan vóór 31 augustus worden gestuurd naar omgevingsvisie@weesp.nl. Een onafhankelijke jury beslist over de uitslag. De drie beste inzendingen per wedstrijd krijgen een workshop van een professionele fotograaf en een striptekenaar en krijgen aandacht in het WeesperNieuws.